Вторник, 28 Юни 2022
„Това нашето не е професия, а чиста лудост.”

„Това нашето не е професия, а чиста лудост.”

Прекрасната френска актриса Изабел Юпер празнува днес своя 65-и рожден ден

Изабел Юпер е родена на 16 март 1953 г. в Париж, в семейството на Реймон Юпер, индустриалец, и съпругата му Аник Бо, учителка по английски език и пианистка. Има три сестри е един брат – всички работещи в културната сфера.

След като завършва гимназията, Юпер е приета във Версайската консерватория във факултета за православни и източни езици, където се дипломира със специалност руски език. Паралелно с това тя посещава курсове по актьорско майсторство в École de la rue Blanche, след което се записва в Националната консерватория за драматично изкуство, където нейни преподаватели са известните професори Жан-Лоран Коше и Антоан Вите.

Филмовата кариера на Изабел Юпер стартира през 1972 г., с второстепенни роли в три филма с режисьори Нина Компане, Ален Льован и Клод Соте. През 1974 г. Юпер е в ролята на тийнейджърката-бунтарка Жаклин в култовата продукция на режисьора Бертран Блие „Les Valseuses“, която привлича близо шест милиона зрители в кино залите във Франция. Две години по-късно идва и първият от поредицата звездни моменти в кариерата на актрисата, когато тя е избрана да изпълни главната роля във филма „Плетачката на дантели“ на Клод Горета, който ѝ носи международна слава и награда на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство в категория „най-обещаващ дебют в главна роля“, както и статуетката за „най-добра актриса“ на италианските национални награди „Давид Ди Донатело“ (италианският еквивалент на „Оскар“).

Освен това е носителка на две награди Сезар, два приза „Златна палма“ на международния филмов фестивал в Кан, две купи Волпи на филмовия фестивал във Венеция и награда на „БАФТА“. Сред най-известните филми с нейно участие, фигурират „Тя“ (за ролята в който е номинирана за Оскар), „Пианистката“, „Плетачката на дантели“, „Виолет Нозиер“, „Церемонията“, „Мадам Бовари“ и „Дамата с камелиите“. По време на дългогодишната си и особено активна кариера, освен във френски, актрисата се снима и в множество чуждестранни филми, сред които италиански, немски, полски, британски, американски, азиатски и сръбски продукции.

Известна с това, че не обича да вдига шум около себе си и много рядко дава интервюта, в една от редките й медийни изяви актрисата споделя: „Нямам почти нищо общо c геpоините cи, но винаги ycпявам да cе cлея c тяx. Как го поcтигам ли? Пpоcто cе обезличавам, за да cтана дpyгата. Сякаш, докато cъм в pоля, иcтинcкият cвят избледнява и cъщеcтвyва единcтвено pеалноcтта наекранния сюжет. Не знам дали cъм актpиcа, или пpоcто шизофpеничка. Това нашето не е професия, а чиста лудост.”

AFISH.BG