Вторник, 28 Юни 2022
Важното е да вдигнеш ръка. Да не се криеш, да не се преструваш на някой друг.

Важното е да вдигнеш ръка. Да не се криеш, да не се преструваш на някой друг.

Лайза Минели – родената с „Оскар” в ръцете, днес празнува 72-ия си рожден ден

О, никак не е пресилено това определение. Когато майка ти е Джуди Гарлънд, звездата във „Вълшебника от Оз”, а баща ти режисьорът Винсънт Минели, когато си растял под техните грижи при почти непрекъснатата им служебна заетост в студията на MGM, когато се появяваш на екрана едва тригодишна, на 16 години заживяваш в Ню Йорк със своя собствена кариера, пътят ти към славата е предопределен. За теб остава само да се трудиш, за да го извървиш до червения килим.

Първото ѝ признание идва за ролята ѝ в театралната продукция „Best Foot Forward“ през 1963-та. Година по-късно Джуди Гарланд кани Лайза да участва заедно с нея в представление на „London Paladium“. Шоуто жъне успех мигновено и на второто представление Лайза бива включена за постоянно.

Представянето на Лайза в Лондон се превръща в повратна точка както в кариерите, така и в отношенията на майка и дъщеря. Публиката всеотдайно се влюбва в Лайза и Джуди Гарланд, съзнавайки че Лайза вече не е само звездно дете, а звезда със собствена светлина. Тя печели наградата „Тони” на 19-годишна възраст и бива номинирана за наградата „Оскар” на 23-годишна възраст за ролята си на Пуки Адамс във филма „The Sterile Cuckoo“, а статуетката е в ръцете й през 1973 г. за ролята на Сали Боус във филма „Кабаре“. За тази роля тя получава и „Златен глобус”, както и наградата на БАФТА.

През 1990 г. е удостоена с „Грами” за цялостно творчество.

Седемдесетте години са много ангажиращи за Лайза. Постоянно се снима във филми, участва в представления и музикални изяви. Тя е сред редовни посетители на „Studio 54“ – най-известният клуб в света, събиращ такива знаменитости като Елизабет Тейлър, Анди Уардхол, Миг и Бианка Джагър, Труман Капоти, Тина Търнър, Михаил Баришников, Джаки Кенеди-Онасис, настоящия американски президент Доналд Тръмп. Звездното дете се е превърнало в звезда сред звездите.

И продължава да ни радва със светлината си.

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)