Вторник, 28 Юни 2022
Богинята на италианското кино празнува днес рождения си ден – кой би й дал 63 години?

Богинята на италианското кино празнува днес рождения си ден – кой би й дал 63 години?

Дамяно Дамяни й измисля артистичния псевдоним Орнела Мути

Франческа Ривели е родена на 9 март 1955 г. в Рим. Баща й е неаполитанец, журналист, а майка й е естонската писателка Илсе Рената Краузе. Баба й и дядо й по майчина линия са руски аристократи и е трябвало да напуснат Русия през 1917 г.

На 13 години Орнела работи като модел за италианското списание Fotoromanzi. В същото време тя започва да работи като модел на художници и позира за еротични списания.

Никога не е мечтала да стане актриса. Режисьорът Дамяно Дамяни вижда снимка на Орнела във фотороман и без да се колебае, я взема за главната женска роля във филма „Най-хубавата съпруга”. Тя току-що е навършила 14 години, все още се казва Франческа Ривели, но това няма значение. Надарена е щедро с форми като поне 18-годишна, а проблемът с фамилното й име, което е същото като на известна по онова време актриса, е решен за секунди. Тоест Дамяни й измисля артистичния псевдоним Орнела Мути.

През 1994 г. в световна анкета на читателите на Class Magazine Орнела Мути е избрана за най-красивата жена на света. Но още от началото на тварческия й път с тази титла са я короновали прочутите мъже, които не са устояли, а и не са се и опитвали да устоят, на чаровната италианка. „Колекцията” й е зашеметяваща. В нея влизат, като се започне от първата и любов Алесио Орано, бащата на дъщеря й Найке – продуцентатът Хосе Луис Бермудес де Кастро, божествено красивият Микеле Плачидо, неустоимият Жерар Депардийо, легендарният чаровник Адриано Челентано, Урън Бийти, Джереми Айрънс, дори не кой да е, а самият Алн Делон, както и неговият син Антъни… Отвъд клюките, Орнела Мути има завидна за своите 63 години филмография - главни роли в 82 филма и в 14 тв сериала.

В миналото си актрисата е пушила много, но днес не пие никакъв алкохол и е вегетарианец.

Има и присъда за укриване на данъци, а тази година беше осъдена на 8 месеца затвор за неявяване на сцената и на глоба от 600 евро. Наказанието Мути получи заради нейни неправомерни действия през 2010 година.

Тогава красивата италианка трябвало да се превъплъти в главната роля в театрален спектакъл, но в деня на премиерата тя не излязла на сцената. Мути оправдала отсъствието си със заболяване. За да не трябва да изплаща неустойка на театъра, Орнела представила медицинското свидетелство, но документът се оказал фалшив. Както се установило по-късно, по време на "болничните" Мути била в Русия на благотворителна вечеря с президента Владимир Путин.

Орнела има собствена марка бижута с магазини в Париж, Милано, Рим, Рига, Москва и Алмати.

Орнела Мути говори свободно 5 езика: немски, италиански, френски, испански и английски. Според самата актриса, тя никога не е изпозлвала дубльор за нито една сцена във филмите си.

AFISH.BG