Вторник, 28 Юни 2022
Сергей Айзенщайн - "бащата на монтажа"

Сергей Айзенщайн - "бащата на монтажа"

Великият режисьор, снимал филма на всички времена „Броненосецът Потьомкин”, си отива от този свят заради сърдечен удар преди 70 години

Нито един друг артист преди него не се е замислял за редактирането на кадрите в толкова бърза последователност. Той изобретява няколко уникални техники, с които развива до съвършенство тази идея и продължават да намират масово приложение във филмовата индустрия.

Филмовите техники на революционни творби като "Броненосецът Потьомкин" (1925) и "Александър Невски" (1938) остават за десетилетия трайна следа в развитието на цялата индустрия. Динамиката и прецизността на кадрите на Айзенщайн и до днес са пример за създаването на качествени визуални продукции.

Aйзенщайн получава уникалната възможност да заснеме собствен филм в САЩ за Paramount Pictures през април 1930г. с първоначален бюджет от $100 хил. Специфичните му филмови идеи не се харесват на продуцентите, но се превръщат в ценен за него опит, който използва в бъдещите си творби. 

През 1933г., след като се завръща от Мексико, неуспял да осъществи във филм това, което е снимал там, става преподавател във филмовото училище в Москва, където среща любовта на живота си - Вера Аташева, която е известна режисьорка и писателка.

Въпреки консервативния социалистически режим, дори Сталин харесва филмите на Айзенщайн и най-вече първата част на трилогията "Иван Грозни". В нея се разказва историята на руския цар Иван IV, който е представен като национален герой.

Сергей Айзенщай остава в историята и заради несравнимите си публицистични изследвания, сред които е и „Монтажът”. В него той обобщава опитът, натрупан през годините на нямото кино, с който се анализират новите възможности, които предлага появата на звука и на цвета. Преди всичко това е изключителен теоретичен труд за същността на самото изкуство.

Айзенщайн си отива от този свят заради сърдечен удар на 11-ти февруари 1948г. по време на снимките на "Иван Грозни, трета част". Погребан е с почести в Москва и до днес името му има своето златно място в историята на киното.

AFISH.BG


Видео