Вторник, 28 Юни 2022
Кралицата, която смята за своя мисия да не се примирява с нищо

Кралицата, която смята за своя мисия да не се примирява с нищо

Една от десетте най-велики актриси на всички времена Ванеса Рейдгрейв стъпи в деветото десетилетие

Родена на 30 януари 1937 г., Ванеса  е член на династията актьори Редгрейв. Тя е дъщеря на актьорите сър Майкъл Редгрейв и лейди Редгрейв (актрисата Рейчъл Кемпсън), сестра на Лин Редгрейв и Корин Редгрейв, майка на актрисите Джоли Ричардсън и Наташа Ричардсън, леля на Джема Редгрейв и тъща на актьора Лиъм Нийсън.

Става известна през 1961г. като Розалинда в „Както ви харесва“ и оттогава играе в 35 спектакъла на Бродуей и в Лондон Уест Енд.

Известна е и с това, че винаги старателно подбира ролите, които изпълнява. При нея парите не са водещото при избора на филм – никога не е получавала за филм сума по-голяма от 200 000 долара. Участва във филмите на режисьорите от британската Нова вълна (1960), режисирана е от Антониони и от авангардния режисьор Кен Ръсел в „Дяволите“(1971), който британските власти цензурират заради сцени с голи монахини.

В киното изгрява с участието си в „Морган” (1966). За ролята си в този филм печели наградата за най-добра актриса в Кан и е номинирана за „Златен глобус“ и „Оскар“.

Световна слава й носи ролята й във „Фотоувеличение” (1967) на Микеланджело Антониони.

С Тимъти Далтън и дъщеря си Джоли

Точно 20 години след кинодебюта си Ванеса Редгрейв получава „Оскар“ и „Златен глобус“ за поддържаща роля за „Джулия” (1977).

Актрисата е номинирана 6 пъти за „Оскар“ (печели го веднъж), 11 пъти за „Златен глобус“ (има две награди).

Редгрийв се жени за актьора Тони Ричардсън. Имат две дъщери. Бракът им се разпада, той се влюбва в Жана Моро. Ванеса Редгрейв започва връзка с Франко Неро. Ражда им се синът Карло, който е сценарист и режисьор. От 1971 до 1986 г., тя има връзка с актьора Тимъти Далтън, с когото се запознава по времето на снимките на филма за Мария Стюарт. Но въпреки всички авантюри, известната мъдрост, че старата любов ръжда не хваща, връща Ванеса в обятията на Франко Неро и двамата озаконяват връзката си със сватбена церемония през 2006 г.

С Франко Неро

2009 година е най-тежката в живота й – дъщеря й Наташа Ричардсън умира след травма на главата при падане от ски. На следващата година умират брат й и сестра й.

През 2015 Ванеса преживява инфаркт. Самата тя казва, че само 30% от белите й дробове работят поради  белодробния емфизем, причинен от годините тютюнопушене.

В анкета, проведена от The Stage през 2010 г., Редгрейв бе класирана като една от десетте най-добри актриси на всички времена.

AFISH.BG