Вторник, 28 Юни 2022
„Гордея се с това, което постигнах , въпреки че смятам, че нанесе щети на психиката ми”

„Гордея се с това, което постигнах , въпреки че смятам, че нанесе щети на психиката ми”

Днес Куба Гудинг Джуниър закръгля 50

Носителят на „Оскар” и притежателят на звезда в Алеята на славата в Холивуд, се ражда на 2 януари 1968 г. в Ню Йорк. Дядо му е родом от Барбадос, но заедно със семейството си се мести в Лос Анджелис. Родителите на Куба са музиканти, баща му обаче напуска семейството и за малкия се грижи майката. А той неизбежно е наследил артистичния ген. 

 

Изявява се за пръв път като брейктанцьор на сцената при закриването на Летните олимписки игри през 1984 г. След това влиза като гост актьор в няколко телевизионни сериала. Първата му значима роля е в „Момчетата от квартала”, филм, който се приема еднакво добре и от критиката, и от зрителите. Това дава ярка зелена светлина в кариерата на Джуниър. След „Доблестни мъже”, където си партнира с Том Круз, Джак Никълсън, Деми Мур, Кфърд Съдерланд, никой няма съмнение в таланта на 24-годишния актьор. И заваляват ролите, в които той се превъплътява в различни персонажи, оставящи следа в съзнанието на кинолюбителите. През 1994 г. Куба се жени за приятелката си от училище Сара Калфър, а през 1996-а държи в ръцете си „Оскар” за най-добра поддържаща мъжка роля във филма „Джери Магуйър”.

Следват „Колкото толкова”, „В какво се превръщат мечтите”, „Инстинкт”, „Мъже на честта”, където Куба играе със самия Робърт де Ниро и му е равностоен, епичният „Пърл Харбър”, „Снежни кучета”…

В ролята на О Джей Симпсън

Кариерата е нещо, което има върхове и спадове, те не подминават и Гудинг младши. Между 2002 и 2007 г. той получава 5 номинации за най-лош актьор „Златна малинка”.

Следва пълен контраст в работната сфера – Куба Гудин се насочва към театъра, а след това и към малки продукции, които са напълно игнорирани от кинокритиците. Нещо като период на капсулиране, който е последван от катарзис в решенията. Малка роля в „Американски гангстер” на Ридли Скот и главна в „Надарени ръце: Историята на Бен Карсън” някак счупват каръка и следват ангажименти с Джордж Лукас, което си е завръщане в бъдещето.

2013 година е определена за театър. Куба Гудинг прави своя дебют в Бродуей заедно със Сисли Тайсън и Ванеса Уилямс. Номиниран е за наградата „Тони” за участието си в „Пътуване до Баунтифул”, а през 2014 е номиниран за „Еми”, за ролята си в мини сериала „Народът срещу О Джей Симпсън”. През същата година го напуска жена му, след 20 години брак и три деца. През миналата година двамата се разделиха окончателно.

С бившата си съпруга Сара

Ние, актьорите, винаги търсим емоционалната нишка, вътрешната борба на героя в каквато и ситуация да е поставен той. Правим си собствени проучвания и се опитваме да усвоим маниерите и реакциите му. Правим си същите прически като героите, за да влезем в ролята, но когато се свържеш така истинно с някой, зрителите понякога забравят истинската му същност”, споделя Куба Гудинг Дж. в едно интервю. Той е известен със своята изключителна емоционалност, когато понякога му играе лоши шеги, но пък общо взето му помага при изграждането на характерни и запомнящи се роли. 50 години са една златна възраст за актьор с опит и признание.

Към следващия етап, Куба!

AFISH.BG