Вторник, 28 Юни 2022
Честит юбилей на Джейми Фокс!

Честит юбилей на Джейми Фокс!

Един от най-популярните афро-американски актьори вчера навърши 50 години

Роден е в малкия град Терел, Тексас на 13.12.1967 г., Фокс е отгледан предимно от баба си и дядо си, след като родителите му се разделят. Но детството му е щастливо - с редовни посещения на местната църква и успехи във всички занимания - от учението и музиката, до спорта. Като тийнейджър за първи път получава някаква представа за шоубизнеса като изпълнител в църковния хор и когато сформира своя ритъмендблус група.

 

Фокс се записва да учи музика в Университета в Сан Диего със спечелена стипендия; докато учи в колежа започват и първите му изяви като комедиен изпълнител. Една вечер, с приятели посещават комедиен клуб и той събира достатъчно смелост за да се качи на сцената и да направи няколко имитации на известни личности, от което посетителите изпадат във възторг. След още няколко подобни случая и Фокс вече е сигурен, че трябва да се премести в Лос Анджелис и да опита кариера на комедиен изпълнител.

Рей Чарлс и Джейми Фокс като Рей Чарлс

На 22 години е, когато е нает за постоянен участник в шоуто In Living Color, а скоро след това получава и роля в комедийния сериал "Roc". През 1996 Фокс вече има собствено телевизионно шоу; същата година получава и второстепенна роля в "The Truth About Cats and Dogs". Играе и в сатиричния филм "The Great White Hype", а на следващата година - в още една комедия - "Booty Call". След ролята на DJ в "The Players Club" (1998) на Айс Кюб, Фокс получава отлични отзиви за изпълнението си във "Всяка една неделя" (1999). Следва завръщане към чистата (криминална) комедия "Примамката" на Антоан Фукуа, и "Held Up".

 

На снимачната площадка на новата версия на "Робин Худ"

През 2001, Фокс отново получава възможност да разгърне драматичния си талант - който вече е демонстрирал в във "Всяка една неделя", с ролята на Дрю Браун в биографичния филм на Майкъл Ман "Али". Малко по-късно, след участие в останалата почти незабелязана драма на Силвестър Сталоун от 2003 "Shade", идва най-заетата година на Фокс досега.

 

В "Джанго без окови"

През 2004 г. зрителите го гледат в не по-малко от 4 филма. Много силно впечатление направи играта му в стилния трилър (отново под режисурата на Майкъл Ман) "Съучастникът". Там Фокс си партнира напълно равностойно със холивудската суперзвезда Том Круз. Той е в ролята на шофьор на такси, имал лошия късмет да качи в колата си наемен убиец, който го принуждава да му сътрудничи. Това е поредната роля, с която Фокс доказва, че тепърва ни предстои да оценяваме разностранния му талант.

 

В "Ани"

Когато малко по-късно Фокс си сложи тъмните очила на легендарния музикант Рей Чарлс в очакваният с нетърпения биографичен филм на режисьора Тейлър Хакфорд, беше само въпрос на време всички да разберем, че се е появил голям актьор. Фокс се оказа толкова точен в пресъздаването на уникалния стил, външност и поведение на незабравимия Рей, че всичките награди - и „Оскар”, и „Златен глабус”, и БАФТА бяха напълно очаквани. За съжаление успехът му не се повтори за ролята на Джанго в „Джанго без окови” на Тарантино (2011), но нека отчетем, че той е само на 50 и голямата слава му предстои. 

С Кейти Холмс

В личния си живот Джейми е вече напълно щастлив от четиригодишната си тайна връзка с Кейти Холмс. В края на юли т.г. падна официалната забрана, наложена от клауза от бракоразводния договор между Кейти и Том Круз, според която тя получава 50 млн. долара, срещу обета за петгодишно мълчание относно връзките си с други мъже. Двамата влюбени удържаха на папарашките набези и вече спокойно позволяват да бъдат афиширани. И да им завиждат.

AFISH.BG