Вторник, 28 Юни 2022
„Винаги помни, че всичко започна с една мечта и един мишок…“

„Винаги помни, че всичко започна с една мечта и един мишок…“

На 5 декември 1966 г. „бащата” на плеадата рисувани герои, вълнуващи публиката и до днес, се отправя към по-добрия свят

Роден в Чикаго на 5 декември 1901 година, Уолтър Елиас Дисни е едно от петте деца на Елиас и Флора Кол Дисни. Семейството на баща му произлиза от Гауран в Ирландия, а фамилното име Дисни (Disney) е англицизирана версия на френското д'Изини (d'Isign, от Изини сюр Мер в Нормандия), името на родоначалника Робер д'Изини, преселил се през 1066 година от Франция в Англия, заедно с Уилям Завоевателя. Бащата, Елиас Дисни, се премества от Канада в Съединените щати през 1878 година, като първоначално търси злато в Калифорния, а след това работи във фермата на родителите си и в железниците.

През 1888 година се жени за Флора Кол, а две години по-късно семейството се установява в Чикаго, където живее Робърт, брат на Елиас Дисни, подпомагал го финансово през младежките му години.

През 1906 година, когато Уолт Дисни е четиригодишен, семейството се премества във ферма в Марселин, щата Мисури, където братът на Елиас, Рой, е закупил земя. Там Уолт Дисни се запалва по рисуването и дори продава свои рисунки на съседите. Семейството остава в Марселин четири години, докато се премества в Канзас Сити през 1911 година. Там Уолт и по-малката му сестра Рут посещават Бентънското начално училище, където той се запознава с Уолтър Пфайфър.

Родителите на Пфайфър са почитатели на театъра и запознават Уолт с водевила и киното и не след дълго той прекарва повече време у тях, отколкото удома. По това време той посещава съботни курсове в Института по изкуство на Канзас Сити.
Изучавайки усилено изобразително изкуство и фотография, амбициозният младеж нощем посещава и Академията за изящни изкуства в Чикаго.Там той се изявява, като карикатурист във вестника на академията.

През 1919 г., Уолт започва работа в „Студио за изкуства Песмен-Рубин“. На новото си работно място той среща своя много близък приятел в бъдеще Уб Айуъркс. След края на Първата световна война, Уолт се отправя към Холивуд с молив, хартия и 40 долара в джоба си. Той започва бизнес със своя брат и Уб Айуъркс и други аниматори, като правят рекламни анимационни клипове.

През 1928, пътувайки във влака, Уолт създава първата скица на Мики Маус, който по-късно става звезда в „Параходът Уили“ – първият анимационен филм със звук. На 21 декември, 1937 година, се състои и премиерата на първия пълнометражен анимационен филм в историята на киното „Снежанка и седемте джуджета“. Доскоро наричан „лудостта на Дисни“, проектът става най-касовия филм на годината, а Уолт Дисни печели почетен Оскар придружен от седем малки Оскарчета. През следващите няколко години студиото създава още няколко пълнометражни анимационни класики, сред които Пинокио, Фантазия, Дъмбо и Бамби.

С Уорнър фон Браун

Уолт Дисни е носител на седем награда „Еми“, три награди „Златен глобус“ и двадесет и две награди „Оскар”. Той е известен с влиянието си в развлекателната индустрия през 20-ти век. Като съосновател (заедно с брат му Рой О. Дисни) на Walt Disney Productions, Дисни се превръща в един от най-известните продуценти на филми в света. Корпорацията която съосновава, сега известна като The Walt Disney Company, днес има годишни приходи от около 35 милиарда долара.

На неговото име са кръстени Дисниленд и веригата курортни паркове на Уолд Дисни в САЩ, както и в Япония, Франция и Китай.
„Дисни е най-добър в избора на актьорите, казва за него Алфред Хичкок. Ако някой не му хареса, просто го изтрива.” Но самият Уолт Дисни цял живот се ръководи от принципа: „Всички наши мечти могат да се сбъднат, ако имаме куража да ги преследваме.” Защото ако виждаш нещо в мечтите си, значи е възможно да го направиш.

AFISH.BG


Видео