Понеделник, 27 Юни 2022
„Всеки уестърн, който съм направил и ще направя, го правя за никога непорастващия хлапак вътре в мен”

„Всеки уестърн, който съм направил и ще направя, го правя за никога непорастващия хлапак вътре в мен”

Честит рожден ден на звездата Франко Неро, който вчера навърши 76 години!

Франко Неро e роден на 23 ноември 1941 г. в Парма. Истинското му име е Франческо Спаранеро. В театралното училище на Джорджо Стрелер в Милано бил най-недисциплинираният студент. Първата си малка роля получава през 1964 г., а две години по-късно славата го спохожда с ролята на Джанго - самотния стрелец, повлякъл ковчег след себе си. Този герой вдъхновява Куентин Тарантино при създаването на шедьовъра му „Джанго без окови”. През годините Неро се снима при Джон Хюстън, Луис Бунюел, Дамяно Дамяни, Клод Шаброл, Франко Дзефирели, Сергей Бондарчук, Марко Белокио, Райнер Вернер Фасбиндер.

В началото на 80-те започва да пише, да режисира и да продуцира филми. Между филмовите продукции успява да отдели време и за театралната сцена. 

„Луд съм по уестърните. Нуждая се от това да правя уестърни от време на време. Това е, нали знаете, все едно да ядете хляб, да ядете макарони, да пиете вино.”

Относно актьорската си професия и дългите години пред камерата, Франко Неро споделя, че телевизията е отнела чара на филмовата индустрия. През 60-те и 70-те години на миналия век големите актьори са били наистина герои в очите на зрителите. Сега те вече не са мистерия, защото всичко за тях се знае и тиражира, на показ се вади личния им живот, а лицата им се изхабяват в снимането на реклами. Неро твърди, че е единственият актьор в Европа, който не е и няма да снима реклама, а в САЩ това са само Робърт Редфорд и Ал Пачино. „Как мога да съм звезда в очите на публиката, недоумява той, ако след някоя интересна роля в киното, се поява, например, както Антонио Бандерас, в тв реклама и се опитвам да продам на зрителите кафе, вино, дъвки и т. н.?! Но за съжаление днешния свят е такъв.”

В днешния свят звездата на спагети-уестърна е щастливо женен за актрисата Ванеса Рейдгрейв, с която има над 40-годишна връзка и син Карло, който е поел по пътя на родителите си. Всъщност двамата се женят едва през 2006 г., а Франко се шегува, че преди 40 години Ванеса си загубила халката и затова се наложило пред всичките деца и внуци да й даде нова на официална церемония.

Той е твърдо убеден, че този, който някога е бил част от твоя живот – може би само той има някакво значение и не е загубил вярата си, че че хората трябва да се тревожат за света, който оставят на своите деца.

През 2015 г. Франко Неро беше гост на 19-ия „София Филм Фест” у нас, в рамките на който бе удостоен с Наградата на София.

AFISH.BG