Вторник, 28 Юни 2022
„Актьорството е чудесна терапия за хората. Вместо да страдаш ти, някой ще го направи вместо теб.”

„Актьорството е чудесна терапия за хората. Вместо да страдаш ти, някой ще го направи вместо теб.”

Честит рожден ден на актрисата, която се превърна в символ на Франция!

Софи Марсо, родена като Софи Мопю на 17 ноември 1966 година, израства далеч от светлините на прожекторите в семейството на продавачка и шофьор на такси. Когато е на 14 случайно научава за прослушване за филм за тийнейджъри. Годината е 1980, а филмът се казва „Купонът”. Софи се явява, одобряват я и печели ролята. Две години по-късно се снима и във втората част на филма. Това дава силен тласък на кариерата й, а за втората част на „Купонът” тя получава „Сезар” за млада и обещаваща актриса.

С Мел Гибсън

Участва в 39 филма, сред които най-успешни „Студентката” (1988), „Тихоокеанска градинка” (1990), „Фанфан Лалето” (1993), „Дъщерята на Дартанян” (1994). Изключително успешно е участието й в продукцията „Смело сърце”с Мел Гибсън, която я прави световноизвестна, както и във филма за Джеймс Бонд „Само един свят не стига”.

Софи и Кристоф Ламбер - щастливи заедно

В личния си живот Софи Марсо си пада по дългите връзки. На 17 се омъжва за режисьора Анджей Жулавски, от когото има син Венсан. От връзката си с амреканския продуцент Джим Лемли има дъщеря, а от 2007 г. животът и кариерата й са свързани с актьора Кристоф Ламбер.
Преди да се срещнат пред камерата, Софи Марсо и Кристоф Ламбер са се виждали един-единствен път по време на някаква официална вечеря още през 1986 г. Софи обича да си спомня, как двайсет години по-късно попада на Кристоф Ламбер, докато си търси изпълнител на главната роля за своя втори филм като режисьор.

Като Ана Каренина в едноименния филм

„Видях фотографията му на стелаж с книги и веднага ми проблесна, че това е именно той – моят актьор“, казва тя. Взаимоотношенията им по време на първата им съвместна работа допринасят за пробуждане на любовните чувства, които са причина и до днес да са все още неразделни. Като хора са твърде различни, но връзката им за сетен път доказва вярността на твърдението, че противоположностите се привличат. Ако за мнозина все още е трудно да приемат Ламбер за типичен френски актьор, повлияни от блестящата му кариера извън Франция, то за Марсо всички са единодушни, че е най-слънчевата френска актриса, не случайно избрана през 1994 г. за Мариана – символът на Френската република. В това си качество тя дори придружава президента Митеран по време на официалното му посещение в Корея.

Софи Марсо с първия си съпруг Анджей Жулавски

Кристоф Ламбер не крие, че е безкрайно щастлив със сегашната си партньорка в живота. „С никоя друга не съм обсъждал толкова много неща, колкото със Софи, - признава той. – Софи има свръх усет за всичко, свързано с мен. Нищо подобно не ми се е случвало в отношенията с жените преди да я срещна“.

Безоблачното им съжителство засега опровергава разпространеното схващане, че е невъзможно две звезди да живеят под един покрив.

AFISH.BG подбра за вас няколко изказвания на актрисата за професията й и за нещата от живота:

"Думи, да, формулиране на нещата, създаване на нещо, което идва от сърцето ти, това са все необходими неща, да.”

„Искам да разпростра любопитството си и способностите си по-далеч от континента, защото да бъда актриса е нещо глобално... Искам да има повече избори.”

„Мразя онези целувки, знаете, американските целувки с езика отвън. Те са отвратителни. Не мога да гледам, като порно е!”

„Нуждая се от сезоните, за да живея в ритъма на дъжда и слънцето.”

„Играеш някоя роля три месеца и след това спираш, но писането – това е акт на сътворение.”

„По-лесно е да накараш хората да плачат, отколкото да се смеят.”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)