Четвъртък, 30 Юни 2022
147 см са всъщност една шеметна височина, когато става въпрос за Дани Де Вито

147 см са всъщност една шеметна височина, когато става въпрос за Дани Де Вито

Днес актьорът празнува 73-и рожден ден

Даниъл Майкъл Де Вито младши е роден на 17 ноември 1944 г. в Нептун, Ню Джърси, САЩ. Баща му има мълък бизнес, а майка му е домакиня. След като завършва гимназия през 1962 г., той започва работа като козметик в салона на сестра си. 

Кандидатства в Американската академия по драматични изкуства, за да научи повече за козметиката, но там се запалва по актьорската игра. Докато е в Академията се запознава с Майкъл Дъглас, с когото по-късно ще работи неколкократно. Скоро след тази съдбоносна среща следва още една - с Рия Пърлман. Двамата се женят през 1982-ра и им се раждат три деца.

 

През 1975 г. е насърчен от Майкъл Дъглас да се снима в „Полет над кукувиче гнездо” на Милош Форман. Филмът има огромен успех, но за съжаление това не оказва положително въздействие върху кариерата на Дани Де Вито.

Няколко години след това той получава само малки роли и участия в телевизионни продукции. През 1978 г. успява да пробие с роля в ситкома на ABC „Такси”. Шоуто има голям успех до 1983 г. През 80-те Де Вито прави запомнящи се роли в „Romancing the Stone” (1984), „Безскрупулни хора”, „Throw Momma from the Train” (1987), „Близнаци” (1988). Също така има значитиелни постижения зад камера с лентите „Войната на семейство Роуз” (1989) и „Hoffa” (1992).

С Арнолд Шварценегер

Същата година, в която режисира „Хофа” играе Пингвина във филма на Тим Бъртън „Батман се завръща” и основава със съпругата си компанията Jersey Films, която продуцира много филми и телевизионни продукции, между които „Криминале” (1994), „Игра на пари” (1995), „Ерин Брокович” (2000) и др. През 1997-ма Дани се снима в „Поверително от Ел Ей” и в „Ударът” на Копола по Джон Гришам. Две години по –късно участва в „Човек от луната” (1999) и „Да удавиш Мона” (2000).

Снима се отново при Тим Бъртън в „Голямата риба” (2003). От 2006-та е част от екипа на сериала "It's Always Sunny in Philadelphia". През 2007 г. участва в „Сладки сънища” на Джейк Полтроу с Пенелопе Крус и Майкъл Гамбън. През 2009 играе в „Solitary Man” (2009) с Майкъл Дъглас, Сюзан Сарандън, Мери Луиз Паркър. Трудно е да се изброят всичките му филми – те надхвърлят 120, а кариерата му е все още е пред него.

За съжаление му предстои и най-скъпият развод, както се шушне в Холивуд след продължилите няколко години раздели и събирания между двамата дългогодишни съпрузи Дани и Риа. Малкият голям актьор се оказва още по-голям ухажор и забежките му зачестяват, което брачната му половинка все по-трудно приема. Но той е роден под щастлива звезда и може дори тези неприятности да му се разминат за пореден път. И ще чакаме новите му ленти.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)