Вторник, 19 Октомври 2021
„Стилно облечена, късо подстригана, с характерен нисък, леко хрипкав глас и вечната цигара „Житан“ в ръка…”

„Стилно облечена, късо подстригана, с характерен нисък, леко хрипкав глас и вечната цигара „Житан“ в ръка…”

Такава остава Ани Жирардо в спомените на всички, които са се докосвали до образите й на екрана в над 160 филма

Независима, силна, невероятно трогателна и по-детски открита – тази обаятелна френска актриса и в живота си е истинско въплъщение на своите благородни героини. А за своите многобройни поклонници винаги е образцовата французойка – стилно облечена, късо подстригана, с характерен нисък, леко хрипкав глас и вечната цигара „Житан“ в ръка. 

Тя често повтаря, че повече от всичко на света обича две думи: „камера“ и „снимай“. Нейният любовен роман с киното започва още през 1960 г. с великия филм на Лукино Висконти „Роко и неговите братя, който ще видим отново в рамките на 15-ия София Филм Фест. Ани Жирардо се снима и във филми на други големи майстори, като Роже Вадим, Клод Льолуш, Марко Ферери и др.

Сред многобройните роли, с които ще я запомним, се открояват тези във филми, показвани и по нашите екрани, като „Роко и неговите братя“, „Старата дева“, „Шокова терапия“, „Плесницата“, „Голямото задръстване“, „Д-р Франсоаз Гаян“, „Животът продължава“ (1981) и др.
Ани Жирардо е трикратна носителка на награда „Сезар“ (френският еквивалент на „Оскар“) за ролите си в „Доктор Франсоаз Гаян“ (1976), „Клетниците“ (1995) и „Пианистката“ (2001) на Михаел Ханеке.

През 1965 г. получава награда за най-добра актриса на кинофестивала във Венеция с филма „Три стаи в Манхатън” на Марсел Карне.
Любопитно е, че прескача с лекота от леки комедийки към сериозни драми и нейзнайно как успява винаги да е на висота, оставайки вярна на себе си. Сред най-близките й приятелки е Едит Пиаф и Ани Жирардо споделя, че не е минавал и ден, в който да не си е тананикала нейните песни. „За нищо не съжалявам“ – тези прочути думи от песен на Пиаф – са често цитирани и от Жирардо, която също не смята, че има за какво да съжалява.

През 2006 г. заболява от Ацхаймер, но съумява да работи, надмогвайки тежкото заболяване, без да се безпокои ни най-малко, че може да изглежда стара и грозна. Последният филм с нейно участие е „Кристиан“ от 2007 г.

Ани Жирардо участва в общо 160 филма, от които поне десетина ще останат в историята на киното и благодарение на нейното невероятно присъствие в тях.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)