Сряда, 27 Октомври 2021
Честити 70 на Кевин Клайн!

Честити 70 на Кевин Клайн!

Големият американски актьор е роден на днешна дата през 1947 г. в Сейнт Луис, щата Мисури.

Изучава драматично изкуство, музика и пантомима в университета на щата Индиана в Блумингтън. След това продължава в елитната школа "Juilliard School" в Ню Йорк.

 

С Мег Райън

През 1972 г. се присъединява към нюйоркската "Acting Company", ръководена от Джон Хаусман. С тази трупа младият актьор прекосява САЩ, превъплъщавайки се с успех в различни персонажи от пиесите на Шекспир. В качеството си на блестящ театрален актьор Кевин Клайн спечелва на два пъти наградата "Тони", която се дава за изключителни актьорски постижения на сцената.

Клайн заминава за Холивуд и през 1982 г. дебютира с една от главните роли в шедьовъра на режисьора Алън Пакула "Изборът на Софи". В него той е партньор на великолепната Мерил Стрийп, чието изпълнение е отличено с "Оскар". Клайн пък е номиниран за "Златен глобус". После той получава много високи оценки за играта си в "Големият студ" (1983) на реж. Лорънс Каздан, който му поверява по-късно централни роли в своя новаторски уестърн "Силверадо" (1985) и в драмата "Големият каньон" (1991).

За чудесното си комедийно изпълнение в "Риба, наречена Уанда" (1988) Кевин Клайн получава "Оскар" за поддържаща роля. А с участието си във "Вик за свобода" (1987) напомня, че може да играе превъзходно и сериозни роли.

Робърт де Ниро, Майкъл Дъглас и Кевин Клайн

През 1990 г. се завръща към любимия си Шекспир в ролята на Хамлет в едноименния тв-филм, режисиран от самия него. После отново играе комедийни персонажи в "Чаплин" (1992), "Дейв" (1993), "Този див, див Запад" (1999), а също и в романтичния "Френска целувка" (1995).

През 1989 г. се оженва за актрисата Фоебе Кейтс, от която има две деца - момиче и момче. Сред филмите с участието на Кевин Клайн се откроява "Къщата на моя живот” на реж. Ъруин Уинклър, „Сирано дьо Бержерак”, „Последният пенсионерски запой” и излезлият на екран тази година „Красавицата и звярът”.

От 2004 г. има своя звезда на Холивудската Алея на славата.

AFISH.BG