Сряда, 27 Октомври 2021
„Родена съм гъркиня и ще умра гъркиня”

„Родена съм гъркиня и ще умра гъркиня”

Наричат Мелина "гръцката забележителност номер 2 след Партенона", а прословутата френска писателка Колет казва за нея: "Достатъчно е тя да вдигне очи и - ето го Акрополът".

Тя е актриса, певица, политик и гъркиня до мозъка на костите. Първата жена - министър в гръцкия кабинет за всички времена. Първата и единствена до този момент гръцка актриса с награда за най-добра женска роля от фестивала в Кан в номинирания и за "Оскар" през 1961 г. за най-добър чуждоезичен филм "Никога в неделя", режисиран от втория й съпруг Жул Дасен, където изпълнява ролята на проститутката Иллиа.

Тогава тя е обявена за модна икона и многократно снимана за Vogue.

Гардеробът на нейната Иллиа - потничета, чиито презрамки се завързват зад врата, блузи с широки колани и разноцветни гривни - стават особено актуални през 60-те години, въпреки че са доста далеч от изискания стил на самата актриса, която предпочита строги и класически дрехи.

Гъркиня сред гърците

Близка приятелка на Франсоаз Саган, тя носи нещо от свободния дух на цялото бохемско поколение, но без така характерния му инстинкт за саморазрушение. Като изключим, разбира се, цигарите. Мелина Меркури си остава заклета пушачка до смъртта си през 1994 г.

С Дейвид Бауи, 1978

За нея прословутата френска писателка Колет казва: "Достатъчно е тя да вдигне очи и - ето го Акрополът".

С Жул Дасен

След военния преврат в Гърция през 1967 г. посвещава голяма част от времето си на лобиране срещу хунтата в Западна Европа и САЩ. През 1974 г. се завръща в страната и се присъединява към ПАСОК. Тя е министър на културата и в двете правителства на Андреас Папандреу.

Малцина знаят, че на нея се дължи иницитивата всяка година да бъде избирана Европейска столца на културата.

AFISH.BG


Видео