Сряда, 27 Октомври 2021
„Никога не съм дори и мечтала да бъда в тази индустрия - киното. Целта ми не беше да ставам киноактьор.”

„Никога не съм дори и мечтала да бъда в тази индустрия - киното. Целта ми не беше да ставам киноактьор.”

Сигорни Уийвър, „Кралицата на фантастиката” днес празнува рожден ден

Родена е на 8 октомври 1949 г. в Ню Йорк, САЩ. Дъщеря е на президента на телекомпанията NBC Силвестър Уийвър и на актрисата Елизабет Инглис.

През 1962 г. семейството ѝ за кратко се мести в Сан Франциско, а по-късно – в Кънектикът, където Сюзън посещава частно средно женско училище.

През 1963 г., вдъхновена от героиня от романа на Ф. Скот Фицджералд„Великият Гетсби”, Сюзън променя името си на Сигорни.

 

С Мел Гибсън, 1983

През 1967 г., след завършване на училището, Сигорни заминава за няколко месеца за Израел, където живее в кибуц.
Въпреки високия си ръст (1,80 m) решава да стане актриса и завършва престижната школа за драматично изкуство към Йейлския университет.
Играе на сцената на Бродуей. За пръв път се появява на екрана, когато дебютира с второстепенна роля във филма на Уди Алън „Ани Хол“ (1977).

С Мелани Грифит и Харисън Форд в "Работещо момиче"

Прославя се с ролята на лейтенант Рипли от филма на ужасите на Ридли Скот „Пришълецът“ (1979). Впоследствие ще участва с не по-малък успех и в продълженията на този безспорен хит на фантастичното кино.

Постоянно се опитва да се отскубне от наложеното ѝ амплоа. Превъплъщава се и в по-различни персонажи – еманципирани, волеви и силни жени във филми, като „Очевидец“ (1981), „Годината на опасния живот“ (1982), „Горили в мъглата“ (1988, номинация за Оскар), „Имитаторът“ (1995). Играе и безброй комедийни, сатирични роли във филми като „Ловци на духове“ (1984), френския „Една жена или две“ (1985), „Работещо момиче“ като лукавата Катрин Паркър(1988 , номинация за Оскар), „Дейв“ (1993), „Галактическа мисия“ (1999) и „Фатални жени“ (2001). В същото време отново се превъплъщава в персонажа на Рипли за останалите филми от поредицата. За участието си в „Пришълците“ (1986) даже попада за пръв път сред претендентите за Оскар. Става и съпродуцент на продукцията за филма „Пришълците 3“ (1992). През 1997 г. играе Рипли в четвъртата и последна част на поредицата.

В "Пришълецът"

Между филмите с нейно участие са „Дупки“ (2003), „Аватар“ (2009), „Пак ли ти?“ (2010), „Чапи” (2015), „Търсенето на Дори“ (2016). Очакваме появяването й в следващите две части на „Аватар”.

В "Аватар"

„Радва ме журналистическата незаинтересованост към личността и семейството ми, защото от близо 30 години съм женена за един и същи мъж, изглеждам все така добре и нямам и една пластична интервенция. Освен това обичам да готвя, да чистя, да простирам, все неща, които хората смятат за безкрайно скучни“, споделя актрисата за личния си живот. Двамата със съпруга й, театралният режисьор Джим Симпсън, по-млад от нея с шест години, наистина имат безупречен брак и една дъщеря – Шарлот, родена през 1990 г.

Сигорни и съпруга й Джим Симпсън

В колекцията от награди на Уийвър почетно място заемат два „Златни глобуса“, отличия от Британската филмова академия, от Академията за научно-фантастични филми и филми на ужаса. Има и три номинации за „Оскар“.

А казва, че не искала да става актриса! Какво ли щеше да стане, ако това е била мечтата й?

AFISH.BG