Вторник, 19 Октомври 2021
Да си спомниш Елизабет Шу

Да си спомниш Елизабет Шу

Днес звездата от „Да напуснеш Лас Вегас” става на 54 и е щастлива

Родена на 6-ти октомври 1963 г. в Уилмингтън, Делауер, Елизабет е средното дете между по-големия си брат Уил и по-малкия Андрю. Заобиколена от мъже, тя се интересува повече от футбол, отколкото от кукли. Мъжкото момиче Елизабет в крайна сметка трансформира страстта си към спорта в тренировки по гимнастика.

 

Докато учи в колежа Уелъсли след завършването на гимназията, Елизабет открива, че изцяло момичешкото обкръжение и строгата дисциплина й действат освежаващо след непрекъснатите купони, и тя най-сетне има възможност да се концентрира върху ученето. В търсене на допълнителен източник на доходи, докато все още е в гимназията, Елизабет тръгва по стъпките на приятелка, която се снима в реклами. В първата си реклама – която е за тематичен парк във Флорида – Елизабет прави салта и премятания, и именно гимнастическите й умения помагат да бъде избрана. По времето когато се прехвърля в Харвард (като четвърто поколение от семейството в престижното учебно заведение), Елизабет вече е участвала в повече от 50 реклами, сред тях на Burger King, майонезите Hellmann и бижутата DeBeers.

В "Светецът" с Вал Килмър

Освен в реклами, Елизабет се снима и в телевизионния сериал „Call to Glory” и играе заедно с Ралф Макио през 1984 в хита „Карате Кид”.

Един семестър преди дипломирането, Елизабет се фокусира изцяло върху артистичната си кариера с роли в „Коктейл” с Том Круз, „Завръщане в бъдещето” 2 и 3, „Сапунена опера”, и „Вечният жених”.

С Никълъс Кейдж в култовата лента "Да напуснеш Лас Вегас"

Но тя все още не е получила големия шанс да покаже таланта си в ролите от началото на кариерата си. Голямата промяна идва, когато режисьорът Майк Фиджис си спомня за нея (явявала се е на кастинг при него за филм, който така и не е сниман) и я кани за ролята на добросърдечната проститутка в независимия филм „Да напуснеш Лас Вегас”. Филмът изстрелва и Елизабет Шу, и Никълъс Кейдж в актьорската А-група, като Елизабет получава номинации за Оскар и Златен Глобус за най-добра актриса, както и наградите за Незевисим дух на критиците от Лос Анджелис и на Националното дружество на филмовите критици.

След успеха, Елизабет прави пауза в кариерата си – през това време се омъжва за телевизионния режисьор Дейвид Гугенхайм, ражда сина си Майлс през 1997, и се завръща в Харвард, където се дипломира като политолог. Следва поредица от роли във филмите „Светецът” „ Да разнищим Хари” на Уди Алън, „Палмето”, научнофантастичния трилър на Пол Верховен „Човек без сянка”, „Криеница”, хитовия телевизионен сериал „От местопрестъплението”.

С Дейвис Гугенхайм

Със съпруга си, кинорежисьорът Дейвис Гугенхайм, се срещат в боулингзала, където тя е с приятели – без грим, чорлава, със стари дънки. Близо до нея стои също така неинтересуващ се от играта мъж. След 2-3 часа, заинтригувана, Елизабет отива до него и го пита дали не иска да я покани на кафе. Отговорът му е „Разбира се!”, след което й обяснява, че не я е поканил пръв, защото не е искал да се натрапва на звезда като мис Шу, около която винаги гъмжи от фенове. „Значи ме познахте бе грим, без дрехи от „Армани”, без звездния ми блясък?”, разсмива се тя. „От първата минута!”, категоричен е Дейвис. Тръгват си заедно, пият кафе, разхождат се по улиците, разговарят... до сутринта. След две седмици тя се мести при него. Двамата идеално се допълват. Трите им деца са доказателство.

AFISH.BG