Сряда, 20 Октомври 2021
На 80 или на 81 за Робърт Редфорд няма значение – той е вечен!

На 80 или на 81 за Робърт Редфорд няма значение – той е вечен!

Честит рожден ден, Повелителю на киното!

Робърт Редфорд е в киното повече от половин век. Освен като актьор, той се изявява и като режисьор и продуцент и е един от основателите на филмовия фестивал Сънданс.

 

Редфорд все още е обвеян от славата на един от секссимволите на Холивуд, но това не му попречи да запълни филмографията си със сериозни заглавия като “Великият Гетсби”, “Такива, каквито бяхме”, “Буч Касиди и Сънданс Кид”, “Цялото президентско войнство”, “Неприлично предложение”, “Повелителят на конете”, „Офицери и пешки”, Отвъд Африка”, „Последният замък”, „Шпионски игри” – ленти, които ще останат ненадминати с неговото актьорско присъствие.

 "Отвъд Африка" с Мерил Стрийп

"Отвъд Африка" с Мерил Стрийп

С Миа Фароу във "Великият Гетсби"

С Брад Пит в "Шпионски игри"

В "Последният замък"

Единственият „Оскар“, който Робърт Редфорд получава през дългогодишната си кариера, е за филма „Обикновени хора“ (режисьорският му дебют по романа на Джудит Гест), въпреки че е номиниран още два пъти за златната статутка. Другата награда на Академията актьорът получава за цялостен принос за създаването на филмовия фестивал Sundance. За целия си творчески път до момента има 34 отличия и 47 номинации.

„Никога не съм разбирал този маниакален стремеж на хората да се доберат до Холивуд и да бъдат знаменитости. Аз на практика съм роден там. Но това място не ми предлагаше нищо интересно”, споделя той.

„Постоянните препратки към начина, по който изглеждам, пък ме влудяваха. Все едно бях натикан в клетка. Борих се с това. Казвах: Не, аз съм актьор, а не прост красавец! Захванах се с кино заради изкуството на самия занаят. Играех изнасилвачи и психопати, за да развия и докажа уменията си. За мен беше въпрос на чест да потъна напълно в една роля и да я изиграя по най-убедителния начин. Но какво получих накрая? Всички просто коментираха колко е съвършена русата ми прическа.”

 

Той никога не е оставял обстоятелствата да определят поведението му. Напротив – Редфорд обикновено е плувал срещу течението, бяга възможно най-далеч от Холивуд и във физически, и в идеен смисъл. Доказателство за това са филмите, които продуцира и режисира, а и много внимателно подбира ролите си – отдавна вече си е извоювал това право. И нека не гледаме на него като на последния мохикан на Голямото кино – легендата продължава.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)