Сряда, 05 Октомври 2022
Морган Фрийман: Обаянието е главното ми оръжие

Морган Фрийман: Обаянието е главното ми оръжие

Факти от живота на актьора и още цитати

 

Казват за него, че е философ и в живота, и в работата си. Личи му, че се чувства удобно в кожата си, въпреки, че с лекота се превъплътява в ролите и на злодей, и на спасител. Морган Фрийман е роден на 1 юни 1937 в Мемфис.  Започва да мечтае да стане актьор като тийнейджър. В началото на 60-те години се премества да живее в Лос Анджелис, Калифорния и работи като писар в „Лос Анджелис Комюнити Колидж“. През 1964-та е танцьор на панаира в Ню Йорк. През 1967-ма участва в мюзикъла „Хелоу, Доли”. През 70-те години играе главно в сапунени опери. В началото на 80-те години Фрийман започва да участва в кино-филми, а първата му сериозна роля е в „ Да возиш мис Дейзи”.  Днес той е изиграл повече от 50 роли, носител е на Оскар и две награди Златен глобус.

В Индия го объркали с Нелсън Мандела – поставили негова снимка на мемориала в чест на южноафриканския политик. От друга страна, по време на една конференция към Кофи Анан се приближил човек и помолил: „Господин Фрийман, може ли автограф?”. Политикът не се обидил, написал на листа „Морган Фрийман” и подарил огромна холивудска усмивка на почитателя. Самият Фрийман не дава автографи, предпочита да се снима с феновете си. "Не давам автографи, това е загуба на време, но не отказвам фотографии. Приятно е да докоснеш нечия ръка или да прегърнеш хубава дама. Все пак мисля, че дължа нещо повече на публиката от добри роли", казва той.

Програмата му явно е толкова наситена, че заспива в ефир – по време на представянето на филма „Зрителна измама” той просто заспал. Умората му се превърнала в  световна сензация – обсъждана е дни наред. Едно е ясно: 80- годишен актьор в сутрешен блок явно не е добро маркетингово решение.

В Туитър актьорът става жертва на киберизмама – било разпространено съобщение за смъртта му, а непроверената информация за часове обиколила света. Милиони почитатели препредавали неверния слух, докато CNN не публикувала официално опровержение.

Фрийман е бил женен четири пъти и има четири деца – двама сина и две дъщери, една от които осиновена. Не обича да обсъжда личния си живот – смята, че таблоидите ограбват личното му пространство. Всичките му бракове са неуспешни. Последната му съпруга го изоставя през 2012г. заради подозрения за връзка с 27- годишната му приемна внучка. Фрийман и обвинената ЕʼДена Хайнс опровергават слуховете. През 2015г. Хайнс е нападната и пронизана многократно с нож от приятеля си, който смятал, че в нея се е вселил дяволът. Загива от раните си. Фрийман нарича смъртта ѝ „трагична и безсмислена”. "Светът няма да узнае за нейната артистичност и талант и колко много можеше тя да предложи", казва той в разпространено изявление.

Няколко цитата от актьора:

 

„Най-големият ми страх са конфликтите. Няма нищо по-ужасно от тях. Никога не съм се бил и не смятам тепърва да го правя.”

„Време е хората да започнат да разбират посланията, които им изпраща екранът.”

„Не ме интересува кой седи в режисьорския стол - аз мога да върша работата си.”

„Животът е игра, и аз съм много добър в нея.”

„Не е трудно да си актьор, къде по-трудно е да станеш такъв!”

„Искате да ме направите щастлив? Дайте ми интересна роля.”

„Обаянието е главното ми оръжие, то винаги побеждава агресията.”

„Трудно ми е да се гледам на екрана – това е скучно.”

„Цял живот съм живял със себе си, знам за себе си всичко. Когато се гледам на екрана – виждам себе си. Отегчително е.”

„Ако си звезда, хората идват и гледат теб. Ако останеш актьор, идват да видят филма, в който играеш.”

„Очевидно е, че съм различен от тези, които идват при мен за съвет. А и аз не толкова давам съвети, колкото изслушвам хората. Добър слушател съм. В повечето случаи хората искат да говорят с някой, който просто мълчи и слуша.”

„Животът беше добър към мен, и аз трябва да съм добър към него. Затова искам да продължавам да живея, да преодолявам трудности, да върша неща, които ме предизвикват.”

 

Илиана Николова

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)