Сряда, 20 Октомври 2021
„На най-високите върхове не расте нищо”

„На най-високите върхове не расте нищо”

Юл Бринър (11.07.1920 – 10.10.1985), роден като Юлий Борисович Бринер във Владивосток, е американски филмов и театрален актьор от руски произход

 

След като бащата Борис напуска семейството си майката Мария взема малкия Юл и сестра му Вера и се преместват в китайския град Харбин, където двамата посещават училище, ръководено от YMCA („Младежка християнска организация“). През 1934 година семейството се премества в Париж, където през Втората световна война Бринър работи като френскоговорещ радиоговорител към американския „офис на военната информация“, разпръсквайки пропаганда към окупираната част от Франция.

През 1941 година отпътува за САЩ, за да учи при играещия преподавател от руски произход Майкъл Чехов, с чиято театрална трупа Бринър тръгва на турне из щатите.

В "Кралят и аз"

Като Рамзес в "Десетте заповеди"

Името му излиза на преден план в американската киноиндустрия през 1956 година, след участието в продукциите „Кралят и аз“ и „Десетте божи заповеди“, за първата от които е удостоен с награда „Оскар“ и „латен глобус” за ролята си на Монгкут, краля на Сиам. От тази роля Бринър възприема визията с голо обръсната глава, която се превръща в негов характерен стил през годините. През 1960 година образът, който си е изградил, се присъединява към култовата компания на множеството бележити актьори в „Великолепната седморка”, който филм е сред най-великите уестърни в историята на киното.

Със Стив Маккуин във "Великолепната седморка"

С Дебора Кер

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)