Петък, 06 Август 2021
Три български филма ще се състезават на “София филм фест”

Три български филма ще се състезават на “София филм фест”

12 игрални ленти от цял свят са селектирани за международния конкурс на фестивала, който ще се проведе за 21-ви път през март в столицата

 

Три филма, създадени от български автори и с преодбадаващо финансиране от България, са избрани от селекционната комисия на тазгодишния „София филм фест”. Досега това не се е случвало в историята на престижния международен фестивал у нас, който предстои да се проведе за 21-ви път през март в НДК, Дома на киното и други столични киносалони, съобщиха организаторите.

Първата българска лента - „Безбог” („Godless”, 2016) на Ралица Петрова, разказва историята на медицинска сестра, която е въвлечена в измама с фалшиви самоличности. Филмът идва с вече натрупани успехи и признание на критиката.

Кадър от "Безбог", реж. Ралица Петрова

Миналото лято бе отличен със „Златен леопард” в Локарно, с две награди в Сараево и със „Златна роза” във Варна. Ето и коментарът на сп. „Върайъти” на него: „Светът – или поне българският свят – се дави в депресия, корупция и мизантропия. Любовта не съществува, макар че от време на време хората я търсят. Това е посланието на дебютния филм „Безбог” на режисьорката Ралица Петрова, филм, който си поставя за цел да покаже на зрителя цялата безрадостност в живота на посткомунистическа страна, където нищо не се променило.” Тъжно, но, за съжаление, не е далече от реалността.

Константин Божанов, който нашумя с „Аве”, пък е сценарист и режисьор на втория пълнометражен български филм - „И после светлина” („Light Thereafter”, 2017), включен в международния конкурс на тазгодишния „София филм фест”. Месец преди това той ще има световна премиера в рамките на престижния кинофестивал в Ротердам (25 януари - 5 февруари 2017) и ще се състезава в основната му конкурсна програма. Сюжетът следва историята на 16-годишния Павел, емоционален и чувствителен младеж, който мечтае да стане ученик на своя идол – енигматичния френски художник Арно.

„И после светлина” е копродукция между България, Белгия и Великобритания. В главната роля е ирланската изгряваща кинозвезда Бари Кьоеган, а в останалите герои ще видим Ким Бодниа, Туре Линдхард, Солен Риго, Маргита Гошева, Елица Матева, Станислава Николова и др.

Кадър от филма "Христо", реж. Григор Лефтеров и Тодор Мацанов

Третото българско заглавие в основната конкурсна програма на „София филм фест” е пълнометражният дебют на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов – „Христо”. Реализацията му започна като проект на „София Мийтингс” (част от програмата на фестивала) през 2013 г. Лентата бе представена премиерно на 34-ия фестивал „Златна роза” във Варна и спечели награди за игрален дебют и за най-добра мъжка роля на Димитър Николов (поделена). На екрана се разказва за битката на бездомното момче Христо за нормален живот, цената за което може да се окаже твърде висока за него. „Христо” беше селектиран и за участие в конкурса на Варшавския филмов фестивал през 2016-а.

Всички заглавия, с които ще се конкурират българските филми на „София филм фест”, ще бъдат обявени в края на януари. По традиция те ще бъдат оценени от международно жури, а победителят ще получи Голямата награда на фестивала „София – град на киното”, осигурена от Столичната община.

 

На заглавната снимка - кадър от филма "И после светлина", реж. Константин Божанов 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)