Неделя, 05 Декември 2021
Сладкият живот на красавицата от Севера Анита Екберг

Сладкият живот на красавицата от Севера Анита Екберг

Шведската актриса и фотомодел, нашумяла с ролята си във филма "Сладък живот", умира на днешния ден през 2015 г.

 

Дори и някой да не е гледал филма "Сладък живот" на великия режисьор Федерико Фелини, не може да не е виждал кадъра с красивата блондинка с лице на ангел и тяло на богиня, която решава да се потопи във фонтана Ди Треви. Тази сцена все още се смята за една от най-чувствените и еротични в световното кино. В ролята на изкусителната красавица е шведската актриса, модел и секссимвол Анита Екберг, която става известна в цял свят благодарение на няколкото минути нощно киноудоволствие…

Десетилетия наред тя продължава да е еталон за красота

Екберг и до днес е смятана от мнозина за стандарт за северна красота в киното. Блондинката е родена на 29 септември 1931 г. в шведския град Малмьо, а през 1951 г. печели конкурса „Мис Швеция“ и отива се класира за „Мис Вселена“. Не успява да победи конкуранцията, но е сред шестте финалистти. Благодарение на това сключва изгоден договор с "Universal Studios".

За първи път публиката се запознава с нея  във филма „Абът и Костело летят до Марс“ (1953), в който Анита играе изкусителна обитателка на Венера. За ролята си на китайката Ву Линг във филма „Кървавата алея“ (1955) Екберг получава„Златен глобус“.

Знаменитата сцена във фонтана от "Сладък живот"

Снима се и в други филми, но безспорно върхът на кариерата й е дело на Федерико Фелини. В „Сладък живот“ (1960) Екберг играе най-важната роля в живота си – на филмовата звезда Силвия, а най-яркият момент е сцената във фонтана. Впоследствие тя се снима в още няколко филма на Фелини, но такъв интерес сред публиката и критиците не успява да постигне.

В пика на кариерата си

Самата Анита често повтаря, че по-скоро тя е направила Фелини известен по цял свят, а не обратното. Освен това смята, че ролята в „Сладък живот“ е разрушила кариерата й в киното, тъй като с нея се е превърнала в заложник на един образ. Може и така да е.  Факт е, че освен с този филм, актрисата е известна в Холивуд и с множеството си романи с актьори. Само две от връзките й завършват с брак, няма деца.

С първия си съпруг Антъни Стийл

Последните години от живота си прекарва в самота в своята къща в Рим, заобиколена от четири кучета, и рядко се показва публично. Умира в клиника близо до Рим на 11 януари 2015 г. на 83 години. Но сцената с нощното къпане и образът-изкушение, създаден от нея, остават в историята на киното.

Както казва самият Фелини, Екберг създава в „Сладък живот“ символ на женствеността - жената, в която живее момичето: „Във всеки от нас има по едно дете, но при Анита то е по-близо до повърхността. А дали е „разпътна“, нека всеки да решава за себе си. Какво лошо има, ако една жена е толкова щедро надарена от природата?“

 

Челна снимка: Шведската красавица е убедена, че тя е причината за славата на Фелини

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)