Неделя, 23 Януари 2022
Даян Кийтън - неувяхващата муза на Холивуд

Даян Кийтън - неувяхващата муза на Холивуд

„Най-сексапилната част от мъжа е чувството му за хумор“, твърди актрисата, която днес празнува 71-я си рожден ден

 

Аристократичната Даян Кийтън е родена на 5 януари 1946 г. в Санта Ана, Калифорния. Започва кариерата си на сцената през 1970 г., а първата ѝ мащабна роля е в „Кръстникът“ (The Godfather) (1972), в който играе Кей Адамс. Но филмите, с които аткрисата става наистина популярна, са тези на режисьора и актьор Уди Алън, на когото е дългогодишна муза и приятелка. Първият от тях е Play it Again, Sam (1972), а следващите два - Sleeper (1973) и Love and Death (1975), в които тя разкрива и комедийния си талант.

Неотразимият чар на Даян Кийтън няма възраст

С „Ани Хол“ (Annie Hall) (1977) Кийтън печели наградата на филмовата академия на САЩ за най-добра актриса. Някои от най-известните и роли са в „Бащата на булката“ (Father of the Bride) (1991), „Клуб „Първа съпруга“ (The First Wives Club) (1996) и „Невъзможно твой“ (Something's Gotta Give) (2003), за който получава Златен глобус за най-добра актриса в комедия. Последната роля на неостаряващата Кийтън е в телевизионния сериал „Младият папа“, където си партнира с красавеца Джъд Лоу.

В "Младият папа" с Джъд Лоу

Актрисата има много връзки с известни мъже като Уди Алън, Уорън Бийти, Джак Никълсън, Ал Пачино, но никога не се е омъжвала. На 50 години осиновява първото си дете - дъщерята Декстър, а пет години по-късно - и сина си Дюк. „Аз съм спасена от една дума, която никога няма да разбера, но винаги ще чувствам. Аз съм спасена от любовта”, казва Кийтън.

Само преди година звездата пусна собствена колекция вино, наречена "Кийтън", предназначена да се поднася върху лед - по начина, по който актрисата предпочита да консумира любимата си напитка.

"Не съм сигурна кога започнах да пия виното по този начин. Мисля, че беше когато през 70-те години на миналия век живеех в Ню Йорк, където беше много топло. Не разполагах с климатик в апартамента и веднъж реших да пробвам вино върху лед. От тогава го консумирам само по този начин", разказва Даян Кийтън за сп. "Пийпъл".

Резултат с изображение за diane keaton wine

Достъпната колекция "Кийтън" включва бяло и червено вино. Част от средствата от продажбата актрисата предоставя за благотворителност. "Исках предложението ми да е достъпно за хората. И двата вида вино са с плодов вкус и добре балансирани. Подходящи са за всякакъв тип храна", допълва Кийтън.

Тя е най-новото попълнение в списъка със звездни винопроизводители, сред които са Брад Пит и Анджелина Джоли, Франсис Форд Копола, Джони Деп, Лорейн Брако, Антонио Бандерас, Дрю Баримор, Сам Нийл, Жерар Депардийо, Емилио Естевес.

С Уди Алън са дългогодишен тандем

 

Предлагаме ви избрани цитати от невероятната Кийтън:

"Чувството за свобода идва с възрастта и жизнения опит."

"Когато една жена достига средна възраст, тя като че ли изчезва от тази планета. След като открих това, заех една по-активна позиция."

"Най-добрите любовници израстват от приятелите."

"Бившият ми приятел Уорън Бийти се шегува, че бавно запалвам. Той е прав. Отне ми 50 години, за да открият, че единствената безусловна любов е майчинството."

Даян Кийтън и Уорън Бийти - любов и доверие, но не и брак

"Мразя малки чанти. Раницата също може да бъде елегантна."

"Най-секси в един мъж е чувството му за хумор."

"Защо ми е психоаналитик - аз и така през целия си живот се занимавам със самоанализ."

"Докато не изкажеш мислите си на глас, те не ти принадлежат."

"Искам да кажа на жените: Не се отказвайте от себе си! Позволете си да правите грешки. Позволете си понякога да постъпвате правилно, друг път – не. Просто се забавлявайте. Усмихвайте се. И продължавайте да си слагате червило!+

Майчинството е единствената безусловна любов, убедена е актрисата

"Ние не можем да се върнем назад във времето или да разкрием мистерията на любовта. Но това не е причина да не се опитваме."

"Какво е съвършенството? Убийството на креативността."

"Научих, че най-добрият начин да изживееш любовта, е да спреш да разсъждаваш върху нея и просто да бъдеш благодарен."

С Бет Мидлър и Голди Хоун в комедията "Клуб "Първа съпруга"

"Истинското лице на мъжа може да видите в момента, когато късате с него."

"Без великите мъже, които режисираха живота ми, аз не бих станала нито жена, нито звезда."

 

Челна снимка: Даян Кийтън на 71 - все така красива, но по-мъдра

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)