Сряда, 20 Октомври 2021
Софи Марсо - жената, която умее любовта (ВИДЕО)

Софи Марсо - жената, която умее любовта (ВИДЕО)

Красивата французойка разтрогва многомилионен договор, за да бъде с любовта на живота си

 

Очарователната френска актриса Софи Марсо днес става на 50. Никой не може да повярва! Родена е на 17 ноември 1966 г. в малкия град Жантий, близо до Париж. Баща й е шофьор, майка й - продавачка.

В киното попада съвсем случайно - приятелка й казва, че Клод Пинота набира младежи за новия си филм, и тя отива за компания с нея на прослушването. В резултат 14-годишната Марсо е избрана за главната роля сред няколко хиляди участници. Филмът La Boum (1980) става хит не само във Франция, но и в чужбина, и, както често се случва, скоро идва продължението -  La Boum 2 (1982), за който Софи получава Сезар като най-обещаваща млада актриса.

Французите обичат да казват за Софи, че е красива и облечена, и съблечена

На 16 години тя вече играе редом с Жерар Депардийо и Катрин Деньов във „Форт Саган”. Депардийо за втори път става неин партньор в лентата на Морис Пиала „Полиция”. По-нататъшните планове на младата актриса за работа с филмовата компания Gamon обаче са провалени от случайна среща с първия й съпруг - полския режисьор Анджей Зулавски, който е 26 години по-възрастен от Софи. Скоро след срещата им тя решава да прекрати договора за няколко милиона с компанията. Трябвало да плати огромна глоба за това, но като типична французойка тя е готова да даде всичко, за да бъде с любовта си.

Оттогава Марсо се превръща в една от най-популярните и уважавани актриси в страната - въпреки че още не е звезда на световното кино. Излизайки от историята победител, Софи отива с Анджей в Полша, където двамата живеят в скромния апартамент на режисьора във Варшава.

С голямата си любов - Анджей Зуласки

Любовният тандем дава резултат и в киното - двамата имат няколко съвместни филма -  „L'Amour” (1984), „Моите нощи са по-красиви от вашите дни” / Mes Nuits Sont Plus belles que vos jours (1989), и някои други работи.
Дебютът на Софи в американското кино е в лентата „Смело сърце” на Мел Гибсън през 1995 г., в който тя играе френската принцеса Изабел. Когато попитали Гибсън, защо е избрал за ролята Софи Марсо, той отговаря: "Тя е красива, тя е френцузойка и е добра актриса. Който играе тази роля, трябва да има най-малко две от тези качества”. Бетина Реймс, коята многократно я снима, нарича Софи „най-красивата и чувствена от младите актриси”.

"Смело сърце" й донася световна слава и кратка авантюра с Мел Гибсън

Говори се, че по време на снимките между Софи и Мел възниква роман, но в резултат всеки остава при своето - Мел при съпругата си и 5-те си деца, а Софи при съпруга си, от когото веднага след снимките ражда момче - Винсънт.

Но „Смело сърце” не е единствената работа в Холивуд на Софи - тя партнира на Пиърс Броснан в поредната бондиана – „Само един свят не стига” (1999), както и във филмите Lost & Found (1998) и A Midsummer Night's Dream (1999).

Софи в сагата за Бонд в "Само един свят не стига"

През 1985 г. Софи записва първия си (и последен засега) музикален албум Certitude. Той е плод на същия тандем - текст Етиен Рода-Гил, музика Франк Ланголф, който по-късно пише песни за Ванеса Паради. Албумът се проваля, но феновете на Софи се радват на изпълненията й.

На театралната сцена Софи дебютира 1991 г. в "Евридика” на Ануи. За тази работа тя получава наградата „Молиер” като откритие на годината. Две години по-късно отново се завръща в театъра и играе в „Пигмалион”.

През 1996 г. Марсо е избрана за лице на козметична фирма Guerlain. Красотата й оценяват и от бижутерската къща Chaumet.

След като се разделя със Зулавски, Софи среща американския продуцент Джим Лемли, с когото се запознава по време на снимките на „Смело сърце”. На 13 юни 2002 г. се ражда дъщеря им Жулиет.

С последния си мъж Кристоф Ламбер, с когото вече са разделени

Днес Марсо играе в театъра, рисува маслени портрети на любими писатели, сред които Толстой и Кафка. Редовен гост на фестивала в Кан е, обича плуването, слуша Бах и Малер, рисува акварели и натюрморти. Сътрудничи и на организация за опазване на околната среда. Последната й, 7-годишна връзка, бе с актьора Кристоф Ламбер. Двамата се разделиха през 2014 г.

 

Челна снимка: Звездата на френското кино има щастлива съдба

AFISH.BG

 


Видео

Свързани статии (по етикет)