Понеделник, 26 Септември 2022
„Изобретението без бъдеще“ на Огюст Люмиер промени света

„Изобретението без бъдеще“ на Огюст Люмиер промени света

Киното се налага невероятно бързо, за да се превърне в една от най-мощните индустрии в наши дни

 

Огюст Мари Луи Никола Люмиер е един от „виновниците“ за промяната на света. Той е създателите на киното,  без което днес е трудно да си представим начина си на живот.

Ражда се на 19 октомври 1862 година във френския град Безансон, но осем години по-късно семейство Люмиер се премества в Лион. Там Огюст и по-малкият му брат Луи Жан завършват престижното техническо училище "Ла Мартиние". Още като ученици двамата помагат на баща си Клод Антоан във фотографското му студио, където остават на работа и след дипломирането си.

Луи се заема с физика, а заниманията му в тази посока се оказват доста ползотворни и допринасят за подобрения във фотографските процеси. Една от новостите, които открива, е заснемане на движещ се образ. Огюст и Луи Люмиер се заемат с кинематографията, след като баща им се пенсионира през 1892 г.

Преди това обаче, те  усилено изучават процеса на фотографиране и след 1892 година, когато поемат управлението на фирмата, патентоват поредица от открития, които постепенно водят към изобретената от тях филмова камера. Тя е патентована от двамата братя на 13 февруари 1895-а, а на 19 март същата година правят първия си запис. Филмчето показва как група работници излизат от фабрика "Люмиер".

Резултат с изображение за auguste lumiere

Братя Люмиер по време на работа - първите филми са вече факт

На 28 декември същата година прожектират за пръв път десет свои ленти в "Салон Индиен ду Гран кафе" в Париж. Всеки от филмите е с продължителност от около 50 секунди. През 1896 г. осъществяват кинообиколка в Лондон и Париж. Правят прожекции на кратките филми - "Пристигането на влака", Храненето на бебето" и "Полетият поливач". Киното се  налага невероятно бързо, както в големите столици, така и в малките градчета, където непрекъснато се прожектират техните творби. Лентите оказват голямо влияние върху развитието на културата, но напълно изненадващ факт е, че Огюст и Луи Люмиер обявяват киното за "изобретение без бъдеще", а после отказват да продадат патента си на Жорж Мелиес, който има желание да го превърне в индустрия.

Резултат с изображение за auguste lumiere

Първият запис в историята на киното. Работници излизат от фабрика "Люмиер", 1895-а

Братята Люмиер насочват всичките си усилия към създаването на метод за цветна фотография и през 1903 година упоритостта им се увенчава с успех.  Патентоват откритието си и през 1907 година то вече е пуснато на пазара.

През по-голямата част от ХХ век компанията "Люмиер" е основният производител на фотографски материали в Европа. Двамата продължават с изследователската си дейност, като правят още редица открития, сред които са високоговорител и хирургически инструмент (хуманоид форцепс).

Огюст Люмиер умира на 10 април 1954 година на 91 годишна възраст в Лион, но името му е увековечено със звезда в "Алеята на славата".

Резултат с изображение за auguste lumiere

 

На заглавната снимка – братята Огюст и Луи Люмиер

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)