Сряда, 20 Октомври 2021
Тони Къртис - плейбоят, завладял света с най-великата комедия

Тони Къртис - плейбоят, завладял света с най-великата комедия

Американският актьор почина на днешния ден преди шест години

 

На въпроса какво е да целуваш една от най-желаните жени на света Мерилин Монро, легендарният актьор Тони Къртис, който напусна този свят на днешния ден преди шест години, отговаря: „Беше все едно да целуваш Хитлер“.

А Къртис и Монро блестящо си партнират в неувяхващия вече половин век филм "Някои го предпочитат горещо” (1958 г.) - признат от Американския филмов институт за най-великата американска комедия на всички времена.

Актьорът с впечатляваща филмография от над 140 филма и още по-впечатляващ и бурен личен живот, си отиде на 85 годишна възраст през 2010 г., но бисерите от лентите, в които участва, от автобиографичната му книга и от интервютата му, още се помнят.

Ето още някои по отношение на Мерилин Монро, с която Къртис има кратка любовна авантюра преди снимките на „Някои го предпочитат горещо”: „Беше странна, мислите ѝ се втурваха от една тема на друга“; „Беше ужасно. Тя почти ме задуши - умишлено си напъха езика в гърлото ми, право в гръкляна“.

Тони Къртис става известен още на 23 години, когато сключва първия си актьорски договор с "Юнивърсъл Пикчърс" и дебютира в "Criss Cross" (1949). През 50-те години красавецът е супер звезда в Холивуд и се прочува като плейбой № 1. Зрителите си редят на опашки за филмите "Сладкият вкус на успеха" и "Непокорните", в който партнира на Сидни Поатие и за първи път е номиниран за "Оскар".  Къртис има звезда на "Алеята на славата" в Холивуд, носител е на два "Златни глобуса" - през 1958 и 1961 г., а последната му роля беше в "Дейвид и Фатима" (2008) - романтичната драма за любовта на израелски евреин и красива палестинка.
Освен с успешната си филмова кариера Къртис е известен и с бурния си личен живот. Той е женен за актрисата Джанет Лей 11 години и двамата имат две деца - Джейми Лий и Кели Къртис, които тръгват по стъпките на баща си в киното. Тони открито признава, че е изневерявал на Лей по време на брака им и след развода им през 1962 г. се жени за германската актриса Кристин Кауфман, с която си партнират във филма "Тарас Булба". От нея има две деца, но вторият му брак трае само четири години. След това се жени още три пъти и има още две деца от третата си съпруга Лесли Алън.

 

Източник на заглавната снимка: altfg.com

 

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)