Сряда, 27 Октомври 2021
Хармонията на света в скулптурите на Христо Михайлов

Хармонията на света в скулптурите на Христо Михайлов

Изложбата „Богове и адепти” е крачка към познанието на мъдростта и красотата около нас

 

До 4 август, в галерия „Минерва”, която от десет години представя всеки месец по една авторска изложба във фоайето на петзвездния Гранд Хотел София, могат да се видят скулптурите на Христо Михайлов.

Верен на своя стил да търси хармонията и равновесието в света, в поредната си – 85-та изложба, авторът на пластиките отново показва, че съществува интелектуално и духовно пространство, в което всеки може да намери себе си.

Посланията на творбите от изложбата „Богове и Адепти” са част от висшите сфери на красота и мъдрост. „Богът без адепт не съществува”, разкрива философията си Михайлов, и напомня, че в това неразделно цяло има хармония, енергия, духовност. В стремежа към красота и съвършенство всеки търси своя път, а докосването до изкуството е крачката към познанието.

Христо Михайлов е художник, самурай, тамплиер, езотерик.

Роден е в Балчик, израства в Казанлък. Завършил е Националната художествена академия „Николай Павлович" през 1989 г. Живее и работи в София. Член е на "Секция 13" към СБХ. Семеен, има един син. Работи в различни области - скулптура, приложно изкуство, живопис, графика и концептуално изкуство, където e един от първите в страната, използващ възможностите на лазерите и холограмите за пресъздаване на художествени образи. Проявява таланта си  като илюстратор и дизайнер, прави авторски колекции бижута. Използва всякакви материали - дърво, камък, метал, стъкло, маслени, гвашови, витражни и флуоресцентни бои, въже, звук, лазер, холограма, музика и ефектно осветление.

Негови картини и пластики са притежание на колекционери и галерии във Франция, Германия, Холандия, Белгия, Италия, Люксенбург, Англия, Русия, Турция, Япония, САЩ и Канада.

В живота му, освен изкуството, има и една друга любов - айкидо. Христо Михайлов започва да се занимава с бойни изкуства през 1976 г., като минава през школите на киокушин-кай карате и таекуондо, у-шу и тай-чи чуан, докато през 1987 г. открива призванието си в Айкидо. В момента е носител на 5-ти дан. Участва в създаването на Българска Айкидо Федерация (БАФ), както и на много клубове в цялата страна.

 

Петя Стоянова, Източник: BIG5.BG

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)