Сряда, 27 Октомври 2021
Детският музей на колела пристига в София

Детският музей на колела пристига в София

В събота малките художници ще могат да рисуват на открито пред Народния театър, а в неделя – в Пловдив

 

Детският музей на колела, който обикаля различни градове в България, на 9 юли ще спре в София, съобщиха организаторите от фондация „Изиарт”. Ателиетата и експозицията ще бъдат разположени в градинката пред Народния театър „Иван Вазов” и ще са отворени между 10.00 и 20.00 ч. с почивка в най-горещите часове (13:30 - 15:30).

Тази година темата на пътуващия музей е посветени на историята на изкуството по българските земи. Програмата за най-малките е съчетание от осем периода – праистория, тракийско изкуство, римско изкуство, прабългарско изкуство, българска държава, Златен век, Средновековие, Възраждане, следосвобожденско изкуство. Ще бъдат организирани осем тематични ателиета, чрез които децата лесно и по забавен начин да научат интересни факти за изкуството по нашите земи.

Във всяко ателие се предвижда кратка теоретична и практическа част. Малките творци ще имат възможност да направят своя зооморфна или антропоморфна фигурка, да украсяват тракийски ритони, да се научат как да се правят плъсти, да разберат повече за средновековната мода и възрожденското изкуство, да се запознаят с най-бележитите български художници.

Експозицията на музея също ще бъде изцяло обновена с копия на артефакти, намерени по българските земи и емблематични произведения на наши творци. Специално за събитието е създадена и информационна карта с кратко представяне на всеки един период. През юни Музеят на колела събра многобройни деца в Благоевград и Враца. След София той ще има спирки в Пловдив (10 юли), Варна (23 юли) и Бургас (24 юли).

На заглавната снимка – малките художници са щастливи от заниманията си в Музея на колела.

AFISH.BG