Сряда, 27 Октомври 2021
Цяло лято с картини на Нерон

Цяло лято с картини на Нерон

55 платна на Димитър Казаков ще бъдат изложени от 7 юли до 18 септември в Националната галерия

 

Повече от два месеца ще продължи изложбата на Димитър Казаков-Нерон (1933-1992) в Националната художествената галерия (НХГ). Тя ще бъде открита в 18 часа на 7 юли в салоните на Двореца на пл. „Княз Александър I” и ще остане отворена за посетители чак до 18 септември.

Експозицията представя 55 живописни творби на един от най-талантливите български художници на ХХ век. Картините са собственост на НХГ, Софийската градска галерия и ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” – Плевен, на арт салони в Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Варна, Добрич,  Шумен, Търговище, Плевен и Ловеч, както и на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.

„Творчеството на Димитър Казаков е било обект на голям интерес от страна на публиката и колекционерите в България и чужбина още приживе – разказва кураторът Сузана Каранфилова. – И днес той е един от най-търсените и колекционирани автори. На творчеството му са посветени много изследвания и биографични книги от чл. кор. Аксиния Джурова, Дора Валие, Георги Шапкаров, Руен Руенов и др. А филмът „Художници – чародейци от Франция и другаде” (1980) на Жан-Мари Дро и Аксиния Джурова представя таланта му във Франция (за съжаление, не е излъчван в България, бел. ред.).

Целта на експозицията е да покаже на едно място живописните произведения от държавните колекции – предимно широкоформатни представителни платна, откупени от самостоятелните изложби на Нерон – които да очертаят реалните измерения и мащаба на неговото изкуство. Тези картини рядко напускат регионалните галерии. В по-голямата си част са създадени между 1978-а и 1980-а, най-силния период на художника.”

Нерон, "Приседнали на земята", 1982

Димитър Казаков е колоритна личност. Нарича себе си „гладиатор с остра шпага”.  Прякорът му „Нерон” идва от случка, която художникът сам споделя в книга на Аксиния Джурова: „...Беше по време на купонната система и живеехме на тавана на Академията с Тодор Балтев. Самообразовах се непрекъснато в ателиетата на Академията. Бях също и огняр... Тогава ми излезе и прякорът Нерон. Като хвърляхме въглища в пещта, Тодор Балтев ми каза: „Имаш бретон като Нерон”. Така и остана ...”. („Митът Димитър Казаков Нерон”, 2003).

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 в с. Царски извор, Великотърновско. Приемат го в първия випуск на Художествената гимназия в София, после завършва и Националната художествена академия, специалност „Графика” при проф. Евтим Томов. От 1965-а до 1972 г. живее и работи в Пазарджик, където е изпратен по разпределение. След това се премества със семейството си в софийското село Божурище. Страда от астма, заради която често постъпва в болници и санаториуми.

„През целия си живот Нерон остава дълбоко свързан със земята и традиционната ни култура – допълва кураторът Сузана Каранфилова. – Създава един вълшебен свят, в който се преплитат спомени от родното му село Царски извор, митове и легенди от националния фолклор, проекции на древните култури и цивилизации.”

Негови творби са показвани в повече от 40 общи и самостоятелни изложби в София, Берлин, Сао Паоло, Анкара, Вашингтон, Париж, Дюселдорф, Токио, Ню Йорк, Мадрид, Базел и други. Умира на 16 януари 1992-а в дома си в Божурище.

 

На заглавната снимка – Нерон, „Момиче с плодове”, 1976. Платното ще бъде показано на изложбата в НХГ от 7 юли до 18 септември

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)