Сряда, 27 Октомври 2021
Вижте как “Жани рисува България” в галерия “Нюанс"

Вижте как “Жани рисува България” в галерия “Нюанс"

Живописните творби на Иван Михайлов могат да се разгледат от 6 до 17 юли

 

25 платна, в които „дишат” полетата и планините на България, е събрал в най-новата си колекция художникът Иван Михайлов-Жани. Подбрал е най-доброто от поредната си обиколка из страната, при която в характерния си стил с четка и бои пресъздава любими кътчета, привлекли погледа му. Вернисажът за изложбата „Жани рисува България” е на 6 юли от 18:30 до 20:30 часа в столичната галерия „Нюанс”, а творбите ще останат в елегантния салон на ул. „Денкоглу” 42 до 17 юли.

„Майка ми често цитира една японска поговорка: „Изкуството е илюзия на спонтанните чувства.” Зная защо ми го напомня, защото тя вижда своя син и неговите реакции, когато рисува. Вярно е, природата ме докосва, аз се радвам на светлината, на красотата. Любимите ми багри, с които предпочитам да рисувам – синьо, зелено, бяло, малко жълто и червено – са за да ги стопля. Небето е винаги ясно и синьо, зеленият цвят да е в поне 3-4 нюанса, жълто – цвят – багра на слънцето да го има, когато го виждам”, споделя Жани.

Според изкуствоведката Сузана Каранфилова „Жани притежава дар от Бога, една феноменална стилизация на образите в знаци.” А галеристката Теодора Петева допълва: „Тази изложба си струва да се види, защото гледайки творбите на Жани, зрителят сякаш се оглежда в изворите на своята детска, наивна, но чиста и пламенна любов към българската природа… Погледът на художника към света е по детски добронамерен, понякога малко меланхоличен. Сякаш пейзажите, които изобразява, са извън контекста на времето.Това са места и кътчета от нашата страна, където Жани е бил и които са го впечатлили със своята характерност, а понякога и необичайност.”

Иван Михайлов-Жани е роден през 1960 г. в София. Завършва техникума по керамика и стъкло. Продължава образованието си в Свободната академия „Жул Паскин”, завършва и майсторски клас по живопис при проф. Николай Майсторов. Има 20 самостоятелни изложби в галериите „Макта”, „Крида Арт”, „Ведарт”, „Лоран”, „Арте”, „Нюанс”, в галерия- книжарница „София прес” и в арт салона „Е. Декозанс” в Париж, Франция. Негови творби са притежание на частни колекции от България, Франция, САЩ, Канада, Австрия, Великобритания.

На заглавната снимка – едно от платната на Иван Михайлов-Жани, което ще бъде изложено в галерия „Нюанс”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)