Сряда, 27 Октомври 2021
Показват плакати на Асен Старейшински в галерия „Академия”

Показват плакати на Асен Старейшински в галерия „Академия”

Изложбата, посветена на 80-годишнината от рождението на художника, ще продължи от 5 до 22 юли

 

Експозиция с част от най-добрите плакати на Асен Старейшински ще бъде открита утре от 18 часа в столичната галерия „Академия”. Тя се осъществява по идея на катедра „Плакат и визуална комуникация” и е посветена на 80-годишнината на автора и на 120-годишнината на Националната художествена академия (НХА), съобщиха организаторите.

Изложените плакати са от музейната сбирка на НХА, както и от художествените фондове и архиви на Театър „Българска армия”, на виртуалния музей на социализма – „Соцмуз”, и на художествената галерия „Петко Чурчулиев” – Димитровград. С нея арт гилдията припомня творчеството на „кръстника” на художествения плакат в България.

„Театралният плакат е територията, в която Асен Старейшински (1936-1991) в дълбочина разгръща своята творческа енергия и зрелост. Това е пространството, където той достига визионерски размах от форми и идейни хоризонти. Произведенията му декларират непозната дотогава смислова виртуозност, вдъхновена от метафората, посланието и провокацията. Асен Старейшински се превръща във вдъхновител на цяло поколение талантливи плакатисти, което създава модерния европейски облик на българския плакат и го извежда като водещ жанр в изкуство – предмет на художествена критика, изложби и биеналета”, казва кураторът на изложбата гл. ас. д-р Ненко Атанасов.

Асен Старейшински е роден през 1936 г. в София. Завършва специалност „Плакат” в НХА в класа на проф. Александър Поплилов. Негови творби са представяни във всички значими национални изложби и конкурси в областта на плаката и графичния дизайн, както и в редица международни изложения и представяния на българския плакат по света – Прага (1961), Париж (1962), Бразилия (1964-1966), Кан, Карлови Вари, Тунис (1970), Лондон, Берлин (1971), Хавана, Киев, Алжир, Будапеща (1972), Варшава, Москва (1973), Бейрут, Ленинград (1974) и др.

Старейшински е носител на множество отличия, включително на почетната годишна награда на СБХ „Александър Жендов” за постижения в приложната графика (1974), орден „Кирил и Методий” III степен (1975) и др. Изложбата с негови плакати в галерия „Академия” ще бъде отворена до 22 юли.

На заглавната снимка - един от многобройните плакати на Старейшински, създадени за Театър "Българска армия"

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)