Сряда, 27 Октомври 2021
Якопо Сансовино – възродителят на Венеция (ВИДЕО)

Якопо Сансовино – възродителят на Венеция (ВИДЕО)

 Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс в града

 

Якопо Сансовино, роден като Якопо д'Антонио Тати, е италиански скулптор и архитект. Той се ражда на днешната дата, 2 юли, през 1486 година във Флоренция. Архитектурната му дейност е основа за неговата известност и в голяма степен определя развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция и му остава верен, дори когато Маниеризмът се превръща в доминираща художествена тенденция в Италия.

Библиотека "Марчана", Венеция

През 1529 година е назначен за главен архитект на Венецианската република и остава на тази длъжност до края на живота си. Изгражда великолепната библиотека „Марчана“, започната през 1536-а и строгото здание на монетния двор (1537-1545). Създава сградата, наречена Лоджета Сансовино, малка постройка, замислена като триумфална арка, която се намира в основата на камбанарията на базиликата „Сан Марко“. Чрез интересна концепция за новия комплекс около площад „Сан Марко“ той успява да компенсира строгостта на съществуващите класически сгради с новите течения в архитектурата. Могат да се видят построената от него елегантна църква „Санто Спирито“. В самия град фасадата на църквата „Сан Джиминяно“ придава особен блясък на целия площад. Върху моста „Риалто“ над Канал Гранде построява покрита аркада, където почти ежедневно с леснота се побира цял пазар с местни търговци. Придава монументален характер на стария търговски център в района на същия мост, където изгражда голям търговско-административен център, известен като „Фабрика Нуова“.

Скулптурите Нептун и Марс на стълбището към Двореца на дожите (1556)

Вила Гарцони в Понтекасале е единствената, построена от Сансовино в континенталната част на Венеция и е една от най-величествените вили в района. Изградена е по поръчка на Алвизе Гарцоне след 1527 година във формата на „U“, на огромен равен терен. Главната фасада има пет засводени портика на партерно ниво, които съответстват на петте отвора при лоджиите на първия етаж. Архитектурата на вилата е предшественик на тази на вилите на Андреа Паладио след 1550 година.

Архитектът умира във Венеция на 27 ноември през 1570 година.

Заглавна снимка: Мостът Rialto, Венеция

 

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)