Вторник, 19 Октомври 2021
Показват плакати на Камен Попов в галерия „Средец"

Показват плакати на Камен Попов в галерия „Средец"

Изложбата в памет на създателя на „Галерия 88” в Люксембург се открива на 7 юли

 

Ретроспективна изложба „Плакат” в памет на известния плакатист и галерист Kaмeн Пoпoв подготвя в момента столичната галерия „Средец”. Откриването е планирано за 7 юли в салона на бул. „Стамболийски” 17.

Както мнозина български творци, Камен Попов става популярен първо в чужбина, а едва години по-късно идва и признанието в родината му. Има множество изложби, награди и реализирани проекти, но най-голямата му страст са галерията и школата по изобразително изкуство, които сам създава в центъра на Люксембург.

Камен Попов открива „Галерия – издателство 88” през 1988 г. За кратко време тя успява да се превърне в уважавана българска културна институция в сърцето на Европа, благодарение на която там се представя най-доброто от съвременното ни изкуство. Ценителите в Люксембург откриват автори като Слав Бакалов, Георги Божилов-Слона, Явор Цанев, Стоян Цанев, Стоимен Стоилов, Емил Стойчев, Милко Божков…Това са само част от големите имена, които през изминалите близо 30 години са имали изложби в „Галерия 88”. Там получават шанс за обучение и стотици ученици от различни националности, някои от които продължават образованието си в най-добрите световни академии, а други вече работят за големи компании.

„Плакатите си ги правя върху платно – признава приживе Камен Попов. – Теса фактически живописни картини, които по-късно се обработват с компютър, за да се отпечатат и да се приложи текст. С тези картини правя изложби на всяка година и половина в няколко галерии. Излагат се отпечатъците, които са в лимитиран тираж, а до отпечатъка е оригиналът на картината.”

Плакатът с Будьони на Камен Попов е притежание на музея МоМа в Ню Йорк

Най-престижният музей за модерно изкуство - МоМА в Ню Йорк, е поискал т.нар. Будьоновски плакат на Камен Попов и изображението в червено и черно буквално залива света. Първите 10 копия се смятат за авторски оригинали и цената им стига стойностите на живописните картини.

Камен Попов е роден на 25 февруари 1945 г. в София. ЗавършваХудожествената гимназия, а по-късно и Националната художествена академия в класа на проф. Александър Поплилов. През 80-те години на миналия век заминава да работи в Люксембург, където остава да живее до смъртта си през 2015 г.

 

На заглавната снимка - "Галерия 88", създадена от Камен Попов в Люксембург

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)