Сряда, 27 Октомври 2021
Павлин Радевски крие скулптури в стъкло в галерия „Credo Bonum”

Павлин Радевски крие скулптури в стъкло в галерия „Credo Bonum”

Изложбата „Капсулиране: форми – обекти – идеи” се открива на 30 юни

 

Нестандартна хрумка представя скулпторът Павлин Радевски. Той е решил да „скрие” творбите си в ново пространство от стъкло, създадено в столичната галерия „Credo Bonum”. Затова е нарекъл и новата си изложба „Капсулиране: форми – обекти – идеи”, която ще бъде открита на 30 юни и ще продължи до 24 юли.

Според идеята на автора публиката е поставена на дистанция, отдалечена е от прозрачна, но осезателна преграда. „Нахлуващата дневна светлина подсилва процеса на дематериализация на произведенията на изкуството. Важен елемент в тази скулптурна инсталация е зрителят. Той е поставен умишлено на дистанция. Начинът, по който гледа и възприема творбите, е поставен под въпрос”, твърдят от галерията.

И допълват: „Темата за специфичния живот на формите отдавна е централен за творчеството на художника. Той потапя тежките пластични обеми от чугун в прозрачна смола, където те потъват в олекотена безтегловност. Играта със светилната и различните нюанси в цвета на материала допълнително лишават обемите от физическата им тежест и материалност.  Публиката е въведена в залата, за да съпреживее едно организирано но нов начин архитектурно пространство, в което стъклото, светлината и тежката скулптурна материя съжителстват по нереални гравитационни закони, едновременно близки и далечни за сетивата.”

Една от капсулираните скулптури на Павлин Радевски 

Павлин Радевски е роден през 1975 г. в Троян. Завършва специалността скулптура в Художествената академия в София през 2001 г. в курса на проф. Ангел Станев. Автор е на няколко самостоятелни изложби. Участва в програмната експозиция „Без дистанция”, която представи 21 съвременни скулптори в галерия „Райко Алексиев” през 2015 г.

На заглавната снимка – стъклените капсули с творби на Павлин Радевски ще останат в салона ул. „Славянска” 2 в София до 24 юли.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)