Сряда, 27 Октомври 2021
Британско изкуство отива на търг на 30 юни

Британско изкуство отива на търг на 30 юни

„Christie’s” посвещава летните си аукциони на своя 250-и рожден ден

 

С „Brexit” или не, пазарът на изкуство продължава. Аукционната къща „Christie’s” в Лондон показва забележителни, специално подбрани творби, които ще предложи на търг на 30 юни. Става дума за колекцията „Британско изобразително изкуство” („The Defining British Art”) с 33 картини и скулптури на най-големите артисти на Острова, сред които Джошуа Рейнолдс, Джордж Стъбс, Джон Констабъл и Джоузеф Търнър, Хенри Мур, Лушън Фройд и Франсис Бейкън.

„Много от тези произведения са били продадени за рекордни цени в миналото и се радваме, че сега отново се връщат при нас”, коментира Юси Пилканен, президент на „Christie’s International”. Всички летни изложби и търгове са посветени на 250-ия рожден ден на авторитетната аукционна къща, основана в Лондон през 1766 г, както и на 30-годишнината от началото на бизнеса й в Хонконг. Вече 10 години „Christie’s” има дейност и в Дубай.

„Погледнато в исторически план, когато валутните пазари или цените на петрола се сринат, стойността на изкуството се повишава – твърди Юси Пилканен. – Например през 1929-а, годината на Голямата депресия, „Christie’s” организира търг на 29 октомври, на който реализира отлични печалби. Това е така, защото произведенията на изобразителното изкуство имат непреходна стойност. Пикасо винаги ще бъде Пикасо, Франсис Бейкън – също. Техните творби винаги ще запазят стойността си във времето.”

Доказателство са и продажбите от изминалата седмица. Картина на Модиляни, изобразяваща Ханка Зборовски – съпруга на неговия приятел и покровител Леополд Зборовски, бе продадена на търг от аукционната къща за 8,3 млн. паунда, при първоначална оценка от 5-6 млн. паунда. На същия търг, посветен на импресионистичното и модерно изкуство, три платна на Василий Кандински смениха собственика си срещу „скромните” 1,8, 1,3 и 1,25 млн. паунда. „Малкият флейтист” на Марк Шагал пък бе продадена за 1,4 млн. паунда при първоначална оценка от 700 000 паунда.

На заглавната снимка – картина на Джоузеф У. Търнър, която ще бъде предложена на аукциона на 30 юни.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)