Вторник, 19 Октомври 2021
Пленерът „Художници, Балчик, Любов” почита паметта на Петър Савов

Пленерът „Художници, Балчик, Любов” почита паметта на Петър Савов

Експозицията „Споделена красота” може да се разгледа от 28 юни в Балчик

 

На починалия наскоро художник Петър Савов е посветена изложбата „Споделена красота”, която ще бъде открита в 18:30 часа на 28 юни в Художествената галерия в Балчик, съобщиха организаторите. Решението е на неговите колеги, с които вече 15 години организират пленера „Художници, Балчик, Любов” и даряват творбите си на градския арт салон на ул. „Отец Паисий” 4. В залата ще бъде оформен специален кът с картини на Савов. В останалото пространство ще могат да се видят работи на Атанас Камбуров, Андрей Янев, Георги Липовански, Даша Недялкова, Дарина Янева, Женя Адамова, Николай Бузов, Ралица Карапантева, Силви Басева и Роберт Цанев.

Творби на Силви Басева. Снимки АРХИВ НА ГРАДСКАТА ГАЛЕРИЯ - БАЛЧИК

Проектът “Художници, Балчик, Любов” се осъществява всяка пролет от 2001 г. насам. Негови вдъхновители са група художници, приятели още от студентските години, и Художествената галерия в Балчик с уредник Пенка Костова. Всеки от авторите подарява свои творби и така се обогатява фондът на арт салона, в който дълго време преди това не са постъпвали картини. Правят дарения и за ДКИ „Двореца” в Балчик.

Когато в пленера започват да участват и творци от чужбина, насловът на форума е допълнен и той вече е известен като „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета”. Това обаче не е обикновена среща на хора, занимаващи се с изобразително изкуство. В него гостуват и творци от други сфери на културата като артистите Кръстю Лафазанов и Елена Начева-Лафазанова, група “Гълфстрийм”, варнески филхармоници, Лятна оперна студия-Балчик, формация “Танцът на вятъра” от Стара Загора и др., което превръща пленера в своеобразен арт фестивал.

Благодарение на артистичните срещи на открито през изминалите 15 години фондовете на двете художествени галерии в Балчик са се обогатили с повече от 65 творби. Сред авторите им са още Борис Желев, Ванко Урумов, Веско Велев, Веселин Дамянов, Владимир Шалтев, Владимир Гореца (Хърватска), Георги Динев, Дарина Янева, Дарина Цурева, Джурджа Мерле (Хърватска), Емил Бонев (художествена фотография) и др.

 

На заглавната снимка - Петър Савов, за когото пленерът в Балчик през пролетта на 2016-а се оказва последен.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)