Сряда, 27 Октомври 2021
Непознати скици на Ван Гог излизат в нов албум

Непознати скици на Ван Гог излизат в нов албум

В продължение на пет години интерактивната изложба „Преживей житейския път на Ван Гог” ще обиколи Китай

 

Непознати досега скици на Винсент ван Гог (1853-1890) бяха открити неотдавна и ще бъдат публикувани през ноември, съобщи френското издателство „Seuil”. Според издателя Бернар Комо допреди година за съществуването на скицника са знаели единствено неговите притежатели. „Откритието е зашеметяващо, разтърсващо събитие”, допълва Комо.

Скицникът съдържа повече от 10 рисунки, чиято автентичност е потвърдена от експерти. Повече подробности за тях и за изданието обаче ще бъдат обявени на специална пресконфереенция в Париж в навечерието на официалното му пускане в книжарниците на различни страни. Томчето „Vincent Van Gogh, Le Brouillard d'Arles” („Винсент ван Гог, Мъглата на Арл”) ще бъде публикувано първо във Франция, САЩ, Великобритания, Германия, Холандия и Япония. През следващите месеци ще се появи и в други държави.

Същевременно музеят на Ван Гог в Амстердам и „Артком” организират уникалната пътуваща изложба „Преживей житейският път на Ван Гог”. Световната й премиера беше на 15 юни в Пекин и в продължение на пет години експозицията ще бъде представена в различни градове в Китай.

„Преживей житейският път на Ван Гог” е първата и единствена официална изложба на Ван Гог от подобен тип, създадена от експертите в Амстердам. Поради уязвимата природа на колекцията много от картините рядко напускат пределите на музея „Ван Гог”, а някои никога не пътуват. Това провокира създаването на пътуващата експозиция с помощта на най-нови технологии. Така животът на прочутия художник е представен по иновативен начин, гарантиращ достъпа до него на хиляди хора.

Историята на Ван Гог е пресъздадена в шест отделни секции – от ранния му живот в Холандия, през Париж и Арл, Южна Франция, до заболяването му и оставеното от него изумително наследство. Различни картини и ателиета на художника са точно възпроизведени, позволявайки на посетителя да докосне следите от неговата четка и дори да се опита да рисува с инструментите, използвани от Ван Гог. Освен това всеки може буквално да влиза в картините му, да помирише  сламата от жетвата и да седне на леглото в неговата спалня. 

Холандският художник умира на 37 години, след като сам посяга на живота си във Франция. Изключително продуктивен, само през последните 10 години от живота си е създал повече от 2000 картини.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)