Сряда, 27 Октомври 2021
Карикатуристи се майтапят с политици

Карикатуристи се майтапят с политици

Изложбата „113” се открива довечера в столичната галерия „Сезони”

 

В галерия „Сезони” тази вечер ще бъде смешно. Ще се съберат най-остроумните карикатуристи и техните приятели, за да полеят откриването на изложбата „113”. Казва се така, защото това е мястото, което България заема в класацията за свободата на словото, направена от „Репортери без граница”. Останалото е свобота на изображението на гърба на политиците. Ако искате да се посмеете, отскочете до арт салона в столичния Дом на културата „Средец” в някой от дните до 13 юли.

В галерията са подредени карикатури на Алла и  Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов, Илиан Савков, Христо Комарницки и Чавдар Николов. В героите им ще откриете чертите на част от днешните ни политици. Ето коментарът на журналиста Иван Бакалов, който е сред организаторите на експозицията:

„В последните години вестниците загърбиха карикатурата. Тя почти изчезна от страниците им – оттам, където се е родила. В изложбите на карикатури някога участваха десетки автори. Сега останаха няколко мохикани на това изкуство, всичките на възраст над 50. Заради отношението на вестниците, младите художници не рисуват карикатури. Христо Комарницки минава за млад карикатурист, а и той навърши 50 години. И скандалът със свалените анимации на Чавдар Николов, събуди отново интереса към карикатурите у нас. И добре че имаме премиер, който се дразни и обръща внимание на карикатурите, коментира как да го рисуват. И заради него медии цензурират карикатуристите и карикатурите. И така чрез скандали карикатурите стават отново значими. И сега нови сайтове и телевизии проявиха интерес към тях отново.”

Откриването на „113” е довечера от 18:30 часа в галерия „Сезони” на ул. „Кракра” 2А.

 

Карикатура на Алла и Чавдар Георгиеви

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)