Неделя, 23 Януари 2022
Храмът на всички богове

Храмът на всички богове

 

Пантеонът в Рим е една от най-загадъчните сгради в света, съхраняваща останките на самия Рафаело

    

Когато през 27-25 г.пр.н.е. император Октавиан Август печели битката при Акциум срещу египетската кралица Клеопатра и Марк Антоний, неговият генерал Агрипа решава да построи в чест на победата Пантеон (храм на всички богове) в центъра на Рим. Построява го на мястото на по-стар храм, но сградата, която може да се види днес, е издигната през 126 г. след Хр. от главния архитект на император Траян Аполодор от Дамаск, защото предишната е била ударена от мълния и е изгоряла.

 

Пантеонът има кръгла основа. В стените на главната зала има седем ниши, където вероятно са били поставени статуи на седемте най-важни древноримски богове - символи на петте планети, Слънцето и Луната. Обиколката на сферичния купол е равна на височината на цялата сграда: малко повече от 43 м. Все още е загадка, как преди 2000 години е била създадена такава огромна постройка, но още по-голяма загадка е кръглият отвор в средата на купола - единственият източник на светлина в сградата. В точно определен месец слънчевият лъч попадал върху статуята на бога, символизиращ съответната планета. Истински астрологичен уред, по който римските жреци вероятно са правили хороскопи и са предсказвали изхода на важни битки. А по време на пролетното и есенното равноденствие слънцето осветява мястото, където основата (земята) се съединява с купола (небето).

Днес в една от капелите на Римския пантеон се намират гробовете на последните италиански крале - Виктор Емануил II, жена му кралица Маргарита и синът му Умберто I. Техните гробни камери се поддържат от доброволци на монархическите организации.

 

AFISH.BG