Понеделник, 26 Септември 2022
„Модиляни беше най-благородният гений”

„Модиляни беше най-благородният гений”

Тези, които той е нарисувал виждат истинската си същност на платното, според Жан Кокто

 

Първоначално Модиляни е повлиян от Анри дьо Тулуз-Лотрек и Пол Сезан, после от кубистите, традиционното африканско и камбоджанско изкуство. Скоро създава своя уникален стил с известните портрети и актове, рисувани с изключителна бързина и точност, фигури с изящни дълги шии и екзотични бадемови очи.

В началото на Първата световна война Модиляни прави опит да се запише в армията, но е отхвърлен поради лошото му здравословно състояние.

"Еврейката"

Пристрастен към пиенето, наркотиците и жените, той води прекалено бурен за крехкото си здраве живот.

1917 година е ключова за Модиляни: през лятото той се запознава с 19-годишната студентка Жан Ебютерн, която изоставя ученето и семейството си, за да стане негова спътница. Получава писмо от своя бивша приятелка, канадката Симон Тирио, която му съобщава, че му е родила син, когото той така и не признава. На 3 декември е открита първата му самостоятелна изложба в галерията „Берт Вайл“. Началникът на парижката полиция е скандализиран от голите тела и нарежда изложбата да бъде закрита едва няколко часа след откриването ѝ.

"Портрет на Диего Ривера"

През 1918 Модиляни, заедно с други художници, пътува до Ница. На 29 ноември 1918 Жан Ебютерн ражда дъщеря, която кръщават на нея. Амедео продава много от платната си, но винаги за незначителни суми, които скоро пропилява за алкохол и наркотици. Караниците му с Жан Ебютерн стават все по-ожесточени. Към края на 1919 Модиляни се разболява от менингит и отслабналият му организъм не издържа. На погребението му в Пер Лашез присъства огромна част от артистичната общност от Монмартър и Монпарнас.

"Автопортрет"

Бременната в деветия месец Жан Ебютерн е отведена в дома на родителите си, но два дни след смъртта на Модиляни се самоубива като се хвърля от петия етаж. Едва през 1930 семейството ѝ позволява тя да бъде погребана до Модиляни. Малката им дъщеря Жан е осиновена от сестрата на Модиляни във Флоренция. Десетилетия по-късно тя ще напише биография на своя баща: „Модиляни: човек и мит“.

"Жан Ебюртен седнала в профил"

За живота, любовта и пагубните страсти на великия художник режисьорът Жак Бекер снима през 1957 г. филма „Монпарнас 19” („Влюбените от Монпарнас”), в който в образа на Модиляни се превъплъщава Жерар Филип, а в Жан Ебютерн – Анук Еме.

Жерар Филип (Модиляни) и Анук Еме (Жан) в "Монпарнас 19"

"Момиче с блуза на точки"

Интересна подробност (или съдбовно съвпадение) е, че Жерар Филип е почти 35 годишен, както и Амадео при срещата си с Жан, и си отива на 36 години, както неговия герой, година и половина след като го е увековечил на екрана. И двамата обаче остават недокоснати от тленното.

AFISH.BG