Сряда, 27 Октомври 2021
Нора Ампова посвещава изложба на бежанците (СНИМКИ)

Нора Ампова посвещава изложба на бежанците (СНИМКИ)

Сестрата на Графа ще открие експозицията си „Криеница” на остров Лесбос, Гърция

 

„Имаме правото да сме индивидуалисти, но не и щрауси непукисти…” Не, не, това не препратка към една от най-популярните песни на Графа, а творческо мото на неговата сестра, художничката Нора Ампова.

Млад и изключително талантлив артист, тя съвсем заслужено бе номинирана за тазгодишната награда „Полет в изкуството” на фондация „Стоян Камбарев”, а на 16 юни ѝ предстои да подреди своите „щраусови” картини в градската галерия на Митилини (Municipal Art Gallery of Mitilene), Лесбос, Гърция. Известна с гражданската си ангажираност, Нора е посветила творбите си на бежанската криза от последните две години. Нарекла е експозицията „Криеница” (Hide and Seek). Откриването е част от културния календар за Световния ден на бежанеца (20 юни), картините ще останат в галерията до края на месеца.

Плакатът на изложбата „Криеница” (Hide and Seek)

„В този проект щраусът се превръща в ключов символ – разкрива артистичната си концепция Нора Ампова. – Символ, изобразяващ еднакво добре бягащите от войната хора, търсещи спасение, и онези от другата страна. Жумящите, които често стискат силно затворените си очи, за да не видят това, което вече е реалност.”

Тя избира остров Лесбос като място за осъществяване на проекта заради огромната бежанска вълна, превърнала го в първо пристанище и убежище за повечето мигранти. „Това временно скривалище събира на едно място всички участници в “играта”: бягащи, спасяващи, търсещи, намиращи, уплашени, смели”, продължава Нора. И допълва:

Щрауси със спасителни жилетки са изобразени на част от картините в експозицията, посветена на мигрантите

„Най-характерна и същевременно най-ексцентричната черта в поведението на щрауса е начинът, по който той се крие, заравяйки главата си в пясъка. Тази черта ме отвежда към асоциирането на причудливата птица с човешкото поведение. Дали и ние, хората, подобно на щраусите, не „заравяме главите си” далеч от всекидневните и глобалните проблеми? Дали не се срамуваме? Бягаме, крием се и препускаме скорострелно в материалния свят, докато ценностите ни остават някъде зад нас... Всяка следваща асоциация между двата поведенчески модела ме отвежда все по дълбоко в същността на това бягане и потъване в проблемите. Тя се оформя като добре познатата на всички детска игра: криеница. Колкото и да се криеш обаче, рано или късно те намират и е твой ред да броиш.”

Нора Ампова, „Трио”

Нора Ампова е сред най-талантливите и работещи млади български творци, убедена е Цветелина Анастасова, дипломиран експерт по изобразително изкуство от Сорбоната и неин личен арт мениджър. Двете заедно реализират различни проекти в България и чужбина, включително изложби като “Образ и Подобие” (2015) в Националната художествена галерия, “Внимание: прясна боя” (2015) в Софийската градска галерия и „The Next Step Generation” (в сградата на Европейската комисия в Брюксел, Белгия, 2015). Известният колекционер Юго Вутен, който създаде огромен скулптурен парк с произведения на български автори, от скоро притежава и творби на Нора Ампова, които е изложил в своя Hugo Voeten Art Center в Херенталс, Белгия.

Според Цветелина Анастасова най-новият проект на младата художничка – „Криеница”, проучва разрушителните ефекти на войната

чрез изразните средства на изкуството, но без да взема страна – отговаря на „вече установената творческа методология на Нора Ампова, а именно създаването на картини със социална насоченост”. Защото позата на щрауса непукист не й е интересна.

 

Снимки: Личен архив

Виолета Цветкова, AFISH.BG

 

 

 

Свързани статии (по етикет)