Сряда, 27 Октомври 2021
Георги Божилов (Слона) – забавен епизод с неочакван край

Георги Божилов (Слона) – забавен епизод с неочакван край

Отбелязваме 81 години от рождението на художника

 

Платната на Георги Божилов са излагани в почти всички европейски столици, колекционери от няколко континента притежават негови картини. През 70-те абстракциите му се сваляха от общи изложби като "деформации" и "отклонения от соцреализма". В началото на 90-те френски милионер откупи всичките му картини от галерия на бул. "Раковски" и му плати престоя в Париж, за който художникът обичаше да си спомня като забавен епизод от живота.

Абстрактна композиция

Георги Йорданов Божилов, известен и с прякора си Слона, е български художник- живописец. Роден е на 13 юни 1935 година в Пловдив. През 1959 г. завършва ВИИИ „Н. Павлович“, специалност декоративно-монументална живопис в класа на проф. Георги Богданов. През същата година участва в Първото международно биенале на младите художници, проведено в Париж. От 1960 г. участва в общи художествени изложби на СБХ. Приживе прави над 25 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Заедно с Енчо Пиронков, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски, Христо Стефанов и Бояджана, Слонът е един от художниците от така наречената „Пловдивска школа от 1960-те“.

Интериор

Основните му работи са в областта на кавалетната живопис, жанровете портрет, пейзаж и фигурална композиция. Създава и някои монументални приложни творби за институции в родния си град — стенопис в Народната библиотека „Иван Вазов“, мозайка в Централната поща, сграфито при Художествената галерия в Стария Пловдив, калкани.

Носител е на награда на СБХ през 1964 г. и на званието „заслужил художник“ през 1979 г. През 1980 г. издателство „Български художник“ публикува книга на изкуствоведката Аксиния Джурова, посветена на творчеството на Слона.

Големият български художник загива при тежка катастрофа край "Вълчаново ханче" на пътя Елхово - Бургас само две седмици преди да навърши 66 години. На 29 май 2001 година известният живописец пътува в микробус заедно с колегите си Свилен Блажев и Цанко Панов за откриването на изложба край морето. Нещастието се случва към 16,30 часа, когато бургазлията Николай Кадийски подкарва ситроена си в насрещното платно при неправилно изпреварване. От сблъсъка Слона получава тежки вътрешни разкъсвания и е откаран спешно в болница, където умира половин час след полунощ.

 

На снимката: Слона и Катя Паскалева

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)