Сряда, 27 Октомври 2021
Рисунки на Мохамед Али отиват на търг

Рисунки на Мохамед Али отиват на търг

Една от тях е отпечатана като плакат в ограничен тираж

 

Рисунки и картини от американската боксова легенда Мохамед Али ще бъдат изложени на търг, който ще се състои на 15 юни в нюйоркската „RoGallery”, съобщава Smithsonianmag.  Галерията ще изложи серия от рисунки, които Али прави през 1979 г. Една от тях е отпечатана като плакат, но в ограничен тираж.

„Расисткият свят, в който живя Али, изискваше от чернокожия човек жестокост и сила. Рисуването даде на Али възможност да не бъде груб. Тук той е мек, радостен, детски, нежен”, казва изкуствоведът Стивън Трешър.

Мохамед Али е рисувал много, този аспект от живота му е малко познат, за разлика от спортната и социалната му дейност. Баща му Касиус Клей-старши е мечтаел за кариера на художник, но заради расизма в САЩ не успява. Любимите предмети на малкия Касиус са били рисуването и физкултурата.

Мохамед Али (Касиус Клей-младши) почина на 3 юни на 74 години. Той е един от най-известни и разпознаваеми спортисти в света – олимпийски шампион през 1960 г., трикратен световен шампион по бокс за професионалисти в категория „тежка“ (1964 г.,1974 г. и 1978 г.). Считан е за основоположник на съвременния бокс.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)