Четвъртък, 30 Юни 2022
Художникът със световна слава Петър Мичев-Педро с нова изложба в Пловдив

Художникът със световна слава Петър Мичев-Педро с нова изложба в Пловдив

Вернисажът е на 25 април от 18:30 до 20:30 ч. в галерия-музей „Филипополис”

Петър Мичев е роден на 9-ти май 1955 в Плевен.

Самобитен художник, рисува от петнадесетгодишен. Между 1974 и 1990 развива артистичната си кариера основно в България. Светът го открива през 1990 г. в Брюкселската галерия „Остър ъгъл”, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и Дания. През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на ЮНЕСКО заедно със Сезар, Карсу и Бюфе и през 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне” в Париж. Участвал е в над 400 групови вернисажа.

Живее единадесет години във Франция, а после пет години в Тампа, САЩ.

Във Франция Петър Мичев работи с престижни галерии, една които прочутата "Романет" между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика го определя като "автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране".

Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ - губернаторът Джеб Буш, го представя като единствения жител на щата, записан в "Енциклопедия Британика" - след петгодишното си пребиваване в Тампа, осеммилионният град номинира българина за личност на годината.

Има десетки хиляди продадени картини. Негови платна са притежание на 30 музея и на известни личности в света, сред които Джордж Буш и Владимир Путин. Освен в музея на Ватикана, картина на Мичев е сложил приживе в частната си колекция папа Йоан Павел Втори. Творбата на Петър Мичев “Мадона от Флорида” пък е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка - символ на щата.

Петър Мичев-Педро е сред най-скъпо продаваните български художници.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

  • Честит празник, художници-почти вълшебници!

    Честити ръцете и палитрите ви, платната и гваша, сухите игли и акватинтите! Рисувайте света такъв, какъвто искаме да бъде! А нека всички прочетем кратката изповед на един от най-големите ни съвременни художници Петър Мичев-Педро