Сряда, 27 Октомври 2021
Цанко Лавренов между модерното и канона

Цанко Лавренов между модерното и канона

Ретроспективна изложба на художника в Градската галерия

 


От днес до 14 август в Софийска Градска Художествена Галерия можете да видите изложбата "Между модерното и канона", посветена на 120 години от рождението на Цанко Лавренов (1896 – 1978).

Експозицията има ретроспективен характер и включва над 300 произведения живопис, графика, рисунки, приложни проекти. Тя е амбициозен по замисъл проект, целящ да представи изкуството на Цанко Лавренов в неговата пълнота и цялост от ранните творби до последната му композиция. Включените произведения са от сбирките на държавните и общински музеи и галерии в страната, най-голямата от които е тази на ГХГ-Пловдив – с 65 живописни работи.

„Между модерното и канона“ е опит да се разчупят стереотипите в представите за художника. Извън консервативния образ, свързан преди всичко с картините от цикъла „Стария Пловдив“ и родната тематика, Цанко Лавренов е многолик в различните форми на своя стремеж към модерното. Отвъд канона, който сам създава в търсене на оригинален личен стил, отвъд границите на моделиращата го концепция за търсене на „национално по дух изкуство“, той е винаги чувствителен за новото. Творчеството му, особено през 30-те години, е съществен принос към модерния облик на българската живопис от първата половина на ХХ век.

Изложбата е достъпна и за незрящи посетители, като за тях са изработени специално тактилни карти на някои от произведенията придружени с обяснителни текстове в аудио гидовете. След София експозицията ще бъде показана и в Градска художествена галерия –Пловдив. Инициатор за честването е Фондация „Цанко Лавренов“, а проектът се реализира от СГХГ, Фондация „Цанко Лавренов“ и ГХГ – Пловдив под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)