Четвъртък, 30 Юни 2022
„Защо са ми крака, когато мога да летя?”

„Защо са ми крака, когато мога да летя?”

110 години от рождението на Фрида Кало, която рисуваше цветя, за да не умират никога

Фрида Кало е мексиканска художничка, представителка на така нареченото „наивно изкуство”, известна с непокорния си дух и неконвенционалния си стил както в изкуството, така и в личния си живот. Нейното творчество е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, примесено с мексикански национализъм и фолклор. Съпруга е на известния мексикански стенописец Диего Ривера. Автор е на 143 картини, 55 от които са автопортрети.

 

Родена е в предградие на гр. Мексико на 6 юли 1907 г. в семейство на немски емигрант и испанка, което е родом от Америка. Шестгодишна, се разболява от детски паралич и следствие болестта десният й крак остава по-слаб и по-къс. Когато е на 18 години попада в тежка трамвайна катастрофа, от която оживява след множество тежки травми - раздробява бедренната си кост, поврежда гръбнака си на три места, счупва двете си бедра и десния крак на единадесет места. Това е причина по-късно въпреки огромното си желание да остане бездетна. Претърпява тридесет и две операции по време на целия си живот, често остава приковавана към легло за дълги периоди от време, а към края на живота си, през 1952 година, загубва и десния си крак, който е ампутиран до коляното след гангрена.

Започва да рисува именно докато е неподвижна, в месеците след катастрофата.

През 1929 година става жена на Диего Ривера. Тя му се възхищава още като дете и мечтае да се ожени за него. Той е на 43, а тя на 22 години. Сближава ги не само изкуството, но и общите им политически убеждения. Техният бурен семеен живот става легендарен. По време на брака Диего има много извънбрачни връзки, включително с по-малката сестра на Фрида. Тя страда много от това, но и тя от своя страна има сексуални отношения както с жени, така и с мъже. Те се развеждат през ноември 1939 г., но се женят отново през декември 1940 г.

През 1939 година произведенията на Кало стават сензация в Париж по време на тематична изложба, посветена на мексиканската култура. Лувърът закупува една от картините ѝ. Те са повлияни от мексиканската култура, което е видно от избора на ярки цветове и драматичния символизъм. В нейните картини често присъства маймуната. В мексиканската митология тя е символ на похот. Изкуството ѝ комбинира елементи от класическата мексиканска религиозна традиция със сюрреалистични елементи, като някои творби са твърде абстрактни.

Освен закупуването на нейна картина от Лувъра, като цяло творчеството ѝ остава непознато за широката публика десетки години след смъртта ѝ. Тя е известна най-вече като жената на Диего Ривера. Всичко това се променя едва през 80-те години на 20-ти век.

На 21 юни 2001 г. тя става първата жена мексиканка, която е удостоена с пощенска марка в САЩ.

През 2002 г. по живота ѝ е направен филм със Салма Хайек в главната роля.

През 2005 г. е организирана международна изложба с нейни произведения, а от 2010 година 500 песо в Мексико носят нейния лик и този на Диего.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)