Четвъртък, 30 Юни 2022
„Стадото е една принудителна свобода, която всъщност е диктатура”

„Стадото е една принудителна свобода, която всъщност е диктатура”

А днес Нерон можеше да посрещне своите 85 земни години

Димитър Казаков-Нерон (22.06.1933 – 16.01.1992) е роден във великотърновското село Царски извор. През 1965 г. завършва Художествената академия, специалност графика при проф. Ефтим Томов. От 1966 година участва в художествени изложби у нас и в чужбина. През 1967 г. получава наградата на СБХ за графика. Димитър Казаков е творец, който по своеобразен начин пресъздава жанрово-фолклорни мотиви. Работи с всички техники и с разнообразни материали.

 

"Химн"

Прави 15 самостоятелни изложби като най-успешната е през 1980 година. Следват десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург.

"Приседнали на земята"

Творби на Нерон са притежание на националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея “Пушкин”, Москва, в Императорската колекция Токио.

"На чешмата"

Заедно с брат си Никола Казаков даряват на музея в Трявна над 500 свои творби – живопис, рисунки върху теракота и фаянс, дървена и каменна пластика.

"Композиция"

"Ужасно обичам тайнствените неща, при тях има нещо като съединяването на цветовете, то е висшо блаженство." Същото той открива и чрез езика на символите знаци.

"Заплаха за слънцето"

"Когато се опитвам да мисля знаково, аз отивам към основните знаци на вселената, свързани с нейното движение, кръгът, кръстът, спиралата, розетата. Има знаци, с които хората се раждат, спомни си изкуството на маите и Великденските острови, там орнаментиката е най-силна... Орнаментът не се създава с рационална култура. Цивилизацията сега върви в обратна посока, цивилизацията постепенно разрушава културата, която й бе дадена в съвършенство. Най-висшата култура е при знаците и символите. Това са безмълвните думи на вселената. Живописта също се занимава с безмълвието" – споделя художникът за своето изкуство.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)