Вторник, 19 Октомври 2021
Рубенс: Моята страст идва от небето, а не от земните размишления

Рубенс: Моята страст идва от небето, а не от земните размишления

На днешната дата, 30 май, преди 429 години умира един от най-емблематичните барокови художници  

 

В творчеството на Петер Паул Рубенс  жените играят основна роля. Той е основен представител на фламандската живописна школа от бароковия период, автор на повече от три хиляди произведения, в голяма част от които женският образ заема централно място. Бароковата жена, обаче се различава от съвременната, днес критериите за красота са други и фигурите, вдъхновявали Рубенс са станали нарицателно за закръглени и отпуснати жени с наднормено тегло.

Петер Паул Рубенс  е роден в Германия, в Зиген, на 28 юни 1577 година, в семейството на юриста Ян Рубенс.  По- голямата част от живота си прекарва в Антверпен. Започва да се занимава с живопис още в ранна детска възраст. Четиринадесетгодишен става чирак при художника Тобиас Верхахт, а след това учи и при маниеристите Адам ван Норт и Ото ван Вен. Основно копира работите на известни художници. През 1598 година Рубенс е приет в Гилдията на свети Лука. През целия си живот той чете много, известен е с необичайната си проницателност, широки познания и остър ум.  Описват го като човек с мощен интелект, кипяща енергия, добро здраве, приятна външност, удивително чувство за хармония и бистър ум, подходящ и за творческа, и за делова работа. 
През 1600-1608 година Рубенс живее в Италия, където изучава работите на Микеланджело, братята Карачи и Караваджо. След завръщането си в Антверпен той става главен придворен художник на Исабела Австрийска. Опитва се да преработи впечатленията си от италианските майстори в духа на художествената традиция. Създадените от него религиозни композиции в бароков стил са изпълнени с драматизъм, бурни движения и цветови контрасти, но в същото време в тях се наблюдава жизнено утвърждаващия реализъм, характерен за по-късното творчество на художника.

1616 - Peter Paul Rubens Judith with the Head of Holofernes

 

32-годишният Рубенс се жени за първи път за 18-годишната Изабела Брант, дъщеря на изтъкнат местен общественик  и хуманист. От брака им се раждат три деца, а по-късно осиновяват и двете деца на брата на Рубенс, осиротели след неговата смърт.  Изабела, по всяка вероятност, е била модел за част от Рубенсовите мадони. Тя умира на 35 - годишна възраст по време на чумната епидемия, обхванала Антверпен. Това оказва голямо влияние върху художника. За известно време той дори изоставя живописта и се заема с дипломатическа дейност. Все пак, започва любовна връзка с красивата Сюзън Фурман, която е негов модел за картината  “Сламената шапка”.  Две години по-късно, 53-годишният Рубенс се жени за 16-годишната сестра на Сюзън, Хелена. Изобразена е в много произведения на художника и е прототип на това, което днес се нарича “Рубенсова жена”.  Двамата се женят през 1630 г.,  четири години след смъртта на Изабела, и имат пет деца, последното от които е родено почти девет месеца след смъртта на художника. Около 1615 – 20 година е на върха на славата си. Рубенс получава на два пъти рицарско звание – първо от испанския крал Филип IV (1624) и от английския крал Чарлз I (1630).  През 1635 година Рубенс купува замъка Стен (днес известен като Рубенскастел),  където живее до края на живота си и рисува главно пейзажи.

Петер Паул Рубенс  умира от подагра на днешния ден,  30 май 1640 година в Антверпен. Погребан е в църквата „Свети Яков“.

 

Rubens, Peter Paul : Die Alte mit dem Kohlenbec

 

Аз съм само един стар човек, седнал до своите стари четки и чакащ вдъхновение от Бог”, пише той за себе си.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)