Вторник, 19 Октомври 2021
Карти Таро, вдъхновени от Едгар Алън По

Карти Таро, вдъхновени от Едгар Алън По

Изложба на художника Атанас Атанасов

 

До 14 юни в столичната Галерия Арте почитателите ще могат да видят изложбата на художника Атанас Атанасов "22 карти Таро". Изложбата е вдъхновена от сложния, мистичен свят на Едгар Алън По. Удивен от способността на По да вижда напред в бъдещето, Атанасов създава 22 карти Таро с цитати от различни негови стихотворения.


„Когато разбрах, че в написаното през 1831 г. стихотворение „Градът в морето“ авторът описва рухването на кулите близнаци в Ню Йорк, го приех като мое лично откритие и това стана повод за настоящият ми проект“ – казва художникът. Затова и изложбата съдържа 22 оригинални рисунки – включително и емблематичния портрет на Едгар Алън По, няколко от подготвителните скици и изключително любопитните рисунки в необичайно голям формат 150/220 см.


Вече 15 години българският художник работи за италианското издание „Lo Scarabeo“заедно с легендата Джордано Берти и изработва няколко комплекта от карти „Таро“, стилово вдъхновени от творчеството на Йеронимус Бош, Андреа Мантеня, Леонардо да Винчи, и др. Атанасов работи също в жанра илюстрация, миниатюра, камерна живопис и работите му са високо ценени сред познавачите. 


"Не съм посветен в тълкуванието на мистичния език на картите. Никога не съм ходил при гадатели, за да надникна в бъдещето си. Гледам на магическите карти като на произведение на изкуството. Аз създавам образи, а гадателите носят отговорност за това какво предсказват" - споделя художникът.

AFISH.BG

 

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)