Вторник, 28 Юни 2022
„Черният квадрат” на Малевич – безизходност или портал към други светове

„Черният квадрат” на Малевич – безизходност или портал към други светове

Казимир Малевич (23.02.1879 – 15.05.1935) е руски художник от полски произход и е основоположник на супрематизма.

Първоначално привлечен от кубизма, става един от основоположниците на абстракционизма, за да създаде по-късно свой собствен стил – супрематизъм.

Казимир Малевич

Това го пише във всяка енциклопедия. Както и хиляди изследвания са побрани в хиляди страници, опитвайки се да разгадаят тайната на най-прочутата му картина „Черен квадрат”.

"Черен квадрат"

Втори век (картината е изложена през 1915 г.) се лансират различни версии, коя от коя по-правдоподобни и по-невероятни, но нито една доказана напълно. Ясно е, че може да се приеме като реплика на черния правоагълник, сътворен от френския художник Алфонс Але, наречена „Битка на негри в тъмна нощ” (ето откъде идва толкова употребяваният и в нашето ежедневие израз, чрез който обясняваме всичко неразборийно и неразбираемо).

"Автопортрет", 1933

Руски изкуствоведи излязоха със официално съобщение, че следствие сериозни изследвания, под черния квадрат има още две изображения и е разшифрован надпис на художника, гласящ „Битка на негри в тъмна пещера”.

"Девойки в полето"

Съществува версията, че зад появата на черния квадрат стои съпругата на Малевич. Живеейки в оскъдица, той бил приел поръчка за поредица картини за женската баня в града. След като цяла нощ рисувал по темата, той заспал призори, а жена му влязла в ателието, за да поиска пари, защото отивала на пазар. Виждайки нощното творение на мъжа си, тя била скандализирана (интересно е какво е имало на платното, но това няма да разберем никога) и грабнала четката, та покрила с плътен слой черна боя картината. Когато художникът се събудил, било късно да премахне засъхналата вече чернилка. И я оставил така. Може би е видял нещо в нея, което се простира извън рамките на баналните обяснения. И това няма да разберем никога.

"Портрет на жена, чакаща на трамвайна спирка"

Самият Малевич никога не е пожелал да анализира произведението си. Друга версия е, че той не е нарисувал квадрата с черна боя, а е наслагвал слой след слой различни цветове, докато се получи това поглъщащо черно. Спектрални анализи на патното намират наистина други тонове в квадрата. Но самият той остава неразгадаем.

Всъщност това, което е сигурно, е че тази картина не е плод на случайност. Художникът рисува още три такива картини под същото название. И четирите платна се пазят в руските художествени галерии – две в Третяковката, една в Ермитажа и една в Руския музей в Санкт Петербург. Два от квадратите са специално нарисувани за експозиция в Третяковската галерия и в Руския музей. Но тайната и мистиката които ги обвиват не са разгадани така, че да дадат еднозначен отговор на въпроса „Що е то „Черен квадрат”?”

"Цветарка"

Намерих версия, която е много интересна от съвременна гледна точка – художникът е провидял в бъдещето навлизането на новите технологии като т. нар. „черна техника” във всеки дом – от черния екран на телевизора, през монитора на компютъра, до таблета и айфона. Квадратите, в които се взираме непрекъснато, за да получим информация или да потънем в зависимостта от нея. Универсалността на „Черния квадрат” е, че всеки може да види в него, каквото си иска.

С жена си Наталия

Едни казват, че е глупост, други, че е просто художнически похват за привличане на вниманието на публика и критика, трети изпадат в транс пред гениалната идея, която не разбират, но пък това не й пречи да е гениална, нали? Лично аз приемам този квадрат по два начина, и двата нерадостни и предупредителни едновременно – като затворена врата, показваща, че има неща, които е по-добре да не знаем или като портал към друго измерение, зад който не знаем какво ни чака. Което май излиза, че е едно и също. Но не съм изкуствовед и просто гледам в черния квадрат, изпитвайки едновременно страх и възторг, че един ден ще ме погълне. Няма чак толкова мистика, ако погледнем рационалано – два метра, два кубика, два квадрата, един ден всеки ще ги прекрачи.

"Черен квадрат"

За мен това е кодът на Малевичевия „Черен квадрат”. Но, повтарям, аз съм просто един съзерцател на картини и нищо повече от това. Изкуството е едивствената възможност да се отървеш от догмите и да го възприемаш според себе си.

Маргарита Петкова

AFISH.BG