Вторник, 19 Октомври 2021
Изложба-живопис на Дора Бонева

Изложба-живопис на Дора Бонева

Домакин на експозицията е Изложбен център „Шипка“ 6

 

 

На 11 април Дора Бонева навърши 80 години. Настоящата ѝ изложба е отчасти ретроспективна, както подхожда на такъв респектиращ юбилей. Но художничката представя и 30 нови картини, рисувани в последните месеци, някои още неизсъхнали, направо от ателието ѝ - пейзажи от България, портрети, натюрморти, „озарени от вътрешната светлина на постоянната недоизказаност, загадъчност, почти мистична предпоставеност“ (Иван Гранитски).

В навечерието на откриването, което се състоя вчера, художничката сподели:„Щастлива съм, когато успея да намеря време да стигна до ателието.“

 

Дора Бонева, "Розови очила"

 

Дора Бонева е родена през 1936 г в Габрово. Завършва Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов.Участва във всички национални изложби и редица представяния в чужбина. Получавала е награди за своите творби от Съюза на българските художници, от Софийската община, от културния институт „Солензара“ в Париж, сребърен медал от френската Академия за изящни изкуства и др. От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и култура със седалище Париж. През 1989, 1990, 1993 г. участва в Есенния салон в Париж. Избрана е като гостуващ художник за сезона 1994-5 г. от “Графис Арт Център” в Ню Лондон, Кънектикът, САЩ.

 

Дора Бонева, "Деца"

 

Има повече от 35 самостоятелни изложби в България, Унгария, Англия, Полша, Холандия, Франция, САЩ. Нейни картини присъстват в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в много галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ.

Изложбата може да видите до 11 юни.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)